субота, 28. јануара 2023. | 01:15
Најновије вести

Нацрт закона о вредностима ОВК предвиђа и кривично гоњење

Посланици косовске скупштине разматраће сутра нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, упркос позивима страних дипломата и представника Срба да ће њиме бити угрожена слобода говора и да ће код неалбанских етничких заједница изазивати страх при самој помисли на ту оружану формацију.

 

Закон је предложила Демократска партија Косова још почетком 2018. године. Сада када је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада подржала је нацрт закона и упутила га скупштини.

У нацрту се наводи да је ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова.

Косовској влади се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК, на основу међународних налога власти у Београду. Истиче се да је “сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом у било које време и околностима како у земљи тако и иностранству”.

Налаже се институционална и грађанска обавеза заштите имиџа ОВК, затим предвиђа успостављање ратног музеја и дана сећања на сукоб окончан 1999. године. Ко не буде поштовао одредбе овог закона, биће кривично гоњен.

Наводи из нацрта закона нису оставили равнодушним међународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да је предложени закон погрешан начин показивања поштовања према ОВК.

“Криминализује се слобода говора, застрашују се грађани. Њиме се одвраћа од практичних напора за разумевање и подучавање историје Косова”, поручио је амерички амбасадор.

Саветовао је и упитао албанске политичаре у Приштини “када ће преусмерити енергију на економију и ковид 19”.

Ако косовска скупштина усвоји предлог закона, а најаве су да хоће, јер су се за нацрт закона изјаснили и опозициони посланици покрета Самоопредељење, буџетска издвајања износиће више од два милиона евра за те намене.

Критичари актуелне власти у Приштини указују да предложени закон представља покушај замагљивања закона о Специјалном суду, који се бави злочинима припадника ОВК.

Косовска влада одобрила је нацрт закона дан пошто је у Хагу почело четвородневно испитивање осумњиченог косовског председника Хашима Тачија.

Најава гласања брине и Србе
Представници Срба на КиМ истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Пример је случај бившег министра у косовској влади Ивана Тодосијевића, осуђеног првостепено крајем прошле године у Приштини.

Тодосијевић је осуђен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања, када је рекао да је повод за агресију била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије.

Тодосијевић је тада рекао да је “случај Рачак измишљен”, те да су “управо ти шиптарски терористи који су све то измислили чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан-данас није одговарао”.

Тодосијевић је онда осуђен на две године затвора због “подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију”.

Подели на: