Најновије вести

Надају се повећању броја ђака

 Основна школа „Краљ Милутин” једна је од најстаријих образовних установа у Србији. Основана је у манастирском конаку 1874. године. За посебан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији 2009. године одликована је Светосавском наградом

 

 

Од првог априла званично почиње упис ђака првака. Тим поводом посетили смо ОШ „Краљ Милутин” у Грачаници и питали директора како теку припреме око уписа ђака? Да ли очекују да ће се наредне школске године број ђака повећати? – Очекујемо повећање броја ђака од наредне школске године јер треба да се изврши расподела станова у Грачаници. То значи да ће из околних места доћи породице чија ће се деца уписати у нашу школу. Да ли ће међу њима бити првака, то не знам, али ђака из виших разреда сигурно хоће – казао нам је директор школе Владимир Милкић.

– Спремно дочекујемо први април и почетак уписа првака. Предшколској установи смо већ послали допис који се односи на предшколце у коме их обавештавамо о неопходној документацији, односно о томе да деца слабијег материјалног стања као и треће, четврто дете и даље, имају право на бесплатне уџбенике. Читава процедура око уписа првака је разрађена шема, сарадња са институцијама је више него добра тако да не очекујемо проблеме – додао је Милкић. Директор каже да се највише деце упише у јуну месецу, када се заврши текућа школска година и пре годишњих одмора. Додаје и да упис траје преко целе године, али тада се ради о појединачним случајевима. Да поменемо и да тренутно наставу у првом разреду слуша 91 ученик. Од тог броја осморо њих је у истуреном одељењу у Кишници. Основна школа „Краљ Милутин” у Грачаници након 1999. године има тренд повећања ученика и по томе се издваја од других школа у овом делу Косова и Метохије. Школску 1998 ‒ 99. годину завршило је укупно 460 ђака, док је 2004 – 2005. године у клупама било њих 551. У овој школској години наставу слуша око 700 ђака. Према речима директора Владимира Милкића, са децом ради квалификован наставни кадар. Директор још каже да је проблем смештаја великог броја ђака након више од 20 година решен и да је школа више него солидно сређена. – Број ђака се повећавао из године у годину, али последње две године он је константан, нема већег повећања али ни смањења за бригу. Захваљујући Општини Грачаница школа је реновирана, односно санирани су и окречени зидови, реновиран је атријум. Замењена је унутрашња столарија, сређени су подови и замењен је школски инвентар – имамо нове клупе, столице, табле. Раније смо реновирали мокри чвор и заменили спољну столарију. Реновирана је и спортска сала, тако да су услови у школи више него добри. Реновирано је и истурено одељење наше школе у Кишници, што је врло важно јер се у тој школи повећава број ђака – каже директор Милкић. Оно што је најважније поменути када је реч о ОШ „Краљ Милутин” јесте да је завршена изградња анекса у коме се налази још пет учионица.

– Новосаграђене учионице су биле неопходне и њима смо решили проблем ђака петака који више нису распоређени у три одељења већ у четири и тако ће бити и наредних година – каже директор и додаје да је сада лакше организовати допунску и додатну наставу јер има простора. Са завршетком изградње Средњошколског центра у Лапљем Селу Медицинска школа се преселила, али Грађевинско-саобраћајна је остала. То значи да и даље има проблема око организовања кабинетске наставе.

– Фале нам кабинети и ту се неће ништа променити, јер и даље нема довољно простора. Имамо одлично опремљен кабинет информатике и припремамо кабинет технике и технологије. Имамо и кабинете за верску наставу и ликовну културу. У оквиру школе имамо атријум и такозвану учионицу на отвореном, па деца тај простор радо користе за приредбе, књижевне часове и промоције књига и часописа. Деца су добра, послушна и јако вредна – посебно наглашава директор Милкић. Основна школа „Краљ Милутин” је једна од најстаријих образовних установа у Србији. Основана је у манастирском конаку 1874. године и у њему је радила до 1925. када је и завршена школска зграда ван манастирске порте. То је била четворогодишња школа са укупно четири одељења. Након Другог светског рата у борби за савладавање неписмености држава уводи обавезно осмогодишње школовање. Тако је ова школа школске 1949 ‒ 50. године прерасла у нижу гимназију а нешто касније у осмогодишњу школу. То је период масовног описмењавања најпре преко редовне наставе, али и преко алфабетских течајева, вечерњих школа за одрасле итд. Нова школска зграда је подигнута 1962. године и у њој се и данас одвија настава. У свом дугогодишњем постојању школа је била више пута награђивана како од државе тако и од друштвено-политичких организација. Поменућемо да им је за посебан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији 2009. године додељена Светосавска награда. У школи наглашавају да их традиција рада дуга безмало 150 година обавезује и упозорава да су дужни да децу васпитавају и образују најбоље што знају, без обзира на политичке прилике и висину личних доходака. О озбиљном и квалитетном раду ове школе можда најбоље говоре резултати које њени ученици остварују на многим општинским, окружним и посебно републичким такмичењима. М.Чанковић

Подели на: