Најновије вести

Награда за заслуге у потском стварању

Ранку Ђиновићу Светосавска повеља за 2022. годину

 

Песник и родољуб Ранко Ђиновић добитник је овогодишње Светосавске повеље коју му заједнички уручују Привремени органи општина Пећ, Ђаковица, Клина, Исток и Дечани.
Жири Одбора за доделу Светосавке повеље, која се од ове године уручује истакнутим српским организацијама и посебно заслужним појединцима поводом обележавања Светог Саве – утемељивача српске духовности и првог српског архиепископа, једногласно је доделио ову награду истакнутом песнику РАнку Ђиновићу, родом из Ратковца код Ораховца.
Међу дванаест предложених кандидата, који, без изузетка, такође својим књижевним ставаралаштвом и својим животима истрајно и веома посвећено разгрћу већ предуго наметнуту таму над Косовом и Метохијом, Повеља коју додељују општине Пећког управног округа, припала је Ђиновићу, који је и након прогона из Ђаковице у којој је живео до 1999.године, и даље веома често присутан у јужној покрајини, не само својим блиставим поетским остварењима, већ и физички, када је год у прилици. Познат је и као велики лични пријатељ аустријског нобеловца Петера Хандкеа, с којим је обилазио метохијска стратишта попут Ретимља и Оптеруше, али и Велику Хочу… Управо је нобеловац Хандке трећину књиге „Кукавице од Велике Хоче” посветио је управо Ђиновићу.
Позија Ранка Ђиновића превођена је на више светских језика, члан је Удружења књижевнника Србије, Књижевног друштва Косова и Метохије, Удружења писаца Републике Српске, а поред осталих престижних награда, добитник је и највећег епископског признања ЕРП ‒ Повеље за оданост вери и православљу.
За шест његових књига рецензије је написао академик Матија Бећковић. Поред осталих остварења, Ђиновић је аутро и књига – „Метох у пламену”, „Молебан”, „Признај да си невин, „Крстопоље”, „Дечански бруј”, али и документарце „Универзум бола” и „Метох и ја”. Живи у Београду, али само физички, јер, како је у више наврата признао, синоним за живот њему је заправо – Метохија којој се често и радо враћа. Због епиденилошких мера које су на снази, представници српских општина Пећ, Ђаковица, Клина, Исток и Дечани, уручиће Светосавску повељу Ђиновићу почетком фебруара. Ово признање први пут је додељено прошле године а добили су га Невен Милаковић и Слободан Чуровић, српски песници и књижевници из Црне Горе.
С.Ђ.

Подели на: