уторак, 17. маја 2022. | 10:24
Најновије вести

Најава Приштине о увођењу такси Тирани политичка игра Харадинаја

Најава приштинских власти да ће увести таксе на увоз робе из Албаније на Косово и Метохију попут оних које су уведени Србији и БиХ, може се тумачити као покушај Рамуша Харадинаја да покаже мишиће албанским властима због несугласица у вези регионалних политичких тема и позиционирања одређених лидера, каже саветник председника Привредне коморе Србије Ненад Ђурђевић.

 

Након састанка Комитета за економску сарадњу Приштине и Тиране председник Привредне коморе Тиране Николин Јака рекао је да ће косовска влада увести сличне таксе Албанији као што их је увела за производе из Србије и Босне и Херцеговине, уколико Албанија не отвори своје тржиште за косовске производе и не уклоне бројне нецаринске баријере које коче пласман косовске робе у ту земљу.

– Цео проблем може се гледати и као политичка игра на самом Косову, и између Приштине и Тиране око неслагања у вези регионалних политика на Балкану и позиционирања одређених политичких лидера. Може да представља неку врсту одговора Рамуша Харадинаја на неслагања у региону – сматра Ђурђевић.

Мере Приштине су, оцењује, кратковиде када се гледа на развој читавог региона и не доприносе имиџу региона који жели да се представи као јединствена инвестициона дестинација.

Сматра да показивање “мишића” Тирани од стране Приштине угрожва све економије на Западном Балкану.

Истраживање ПКС, наводи Ђурђевић показује да управо због приштинских такси, највише трпе грађани на КиМ.

Од новембра прошле године када су уведене таксе Србији извоз производа из Албаније на КиМ повећан је за 51 посто, показало је истраживање ПК Србије.

Ђурђевић додаје да је српска комора имала информације да косовске власти, краткорочно штитећи политичке интересе и интересе одређених група, планирају да отежају проток роба, јер су им колеге из привредне коморе Косова и Албаније на то скренуле пажњу.

Оваквим политичким играма, каже, грађани и економије региона губе.

– Полако постајемо изолована острва због оваквих политика које су ван ЕУ, а које ће стално тежити Евроским интеграцијама -каже Ђурђевић.

Додаје да је управо за ЕУ интеграције потребно усклађивање регионалних политика, а не увођење баријера.

Подели на: