Најављена изградња школе

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев посетио Церницу код Гњилана

 

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев боравио је са својим сарадницима 23.априла у Церници код Гњилана, приликом чега је у разговору са преосталим Србима у овом селу најавио изградњу школе. Српски ученици у Церници од 1999.године наставу похађају у неадекватним условима у приватној кући.

-Договорили смо се да најбрже могуће утврдимо чињенично стање о школи. Имамо могућности и захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије која је на његову инцијативу усовјила најновији инвестициони циклус незабележен још од времена бише Југославије за КиМ имамо могућности да заиста и изградимо и опремимо не само школе него и друге инфрасттуктурне објекте-рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ, Козарев у Церници.

Приликом посете Церници Козарева Церници разговарано је и о другим проблемима с акојима се српско становништво суочава у овом месту. Истакнута је важност пружања помоћи у пољоприредном домену пре свега. Наглашено је да на ово месту у будћности треба обратити више пажње и помоћи овадшањим Србима који су решени да остану у свом селу.

Подсетимо у мешовито албанско српском селу Церница је до 1999.године живело 800 Срба. Данас их има нешто мање од стотину.Током првих послереатних година били су изложени бројним нападима укључујући и оружане од стране екстремних Албанаца. Међуетнички односи са Албанцима којих у Церници има неколико стотина већ неко време нису у знаку изражених тензија.

С.И.

Подели на: