Најновије вести

Најлепше песме са Косова и Метохије

ПРВИ САМОСТАЛНИ КОНЦЕРТ ПАВЛИНЕ РАДОВАНОВИЋ НА КОЛАРЦУ

 

Приход од карата са концерта намењен је за осликавање Успењског храма у Павлинином родном Ораховцу
Тринаестогодишња Павлина Радовановић из Ораховца је у понедељак 22. маја, одржала први самостални концерт у препуној дворани Коларчеве задужбине у Београду. Она је отпевала “Најлепше песме са Косова и Метохије”. Са њом је, уз пратњу Великог народног оркестра, наступила и њена сестра, Слободанка Цока Радовановић, а у публици која је дугим аплаузима испратила сваку песму били су и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његова Преосвештенства Епископи, рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије и новобрдски г. Иларион. Изузетан таленат и раскошни Павлинин глас, надахнут посебним задатком – прикупљањем средстава за осликавање Успењског храма у њеном родном Ораховцу – и овога пута су срце Србије пренели у престони град. Патријарх Порфирије је изашавши на бину на крају концерта, благословио Павлину, њену сестру и све учеснике концерта и, како је сам рекао, дубоко потрешен, нагласио да овај догађај није концерт већ слава. Свјатјејши је посебно истакао: “Христос је на првом месту, али, у духу Павлинине песме, за нас, Србе православне – ако нам је Косово на првом месту, све остало ће нам бити на свом месту”. Патријарх је рекао:
Павлина Радовановић, којој је ово први професионални, солистички концерт у животу, са пуним правом је понела “Светосавску награду” Министарства просвете Републике Србије, затим овогодишњу плакету “Најплеменитији подвиг године” “Вечерњих новости”, “Захвалницу” руске организације „Бесмртни пук“ и “Благодарницу” Руске Православне Цркве. А да њена вера, љубав, нада, пожртвованост и храброст немају граница, сведоче небројени наступи у Србији и региону, увек мотивисани човекољубивим делом – помоћи свом народу и својој Цркви.
Павлина је на свом концерту певала песме “Расти, расти мој зелени боре”, “Удаде се, јагодо”, “Уснила је дубок санак”, “Ораховцу, башто рајска”, као и чувену песму “Тамо далеко”, потом “Ђенерале, ђенерале”, песма “Русија баљшаја велика”, а публика је певала заједно са овом даровитом и вредном девојчицом из Ораховца.
Гости концерта били су Милица Досковић са песмом “Не дам”, као и чланови групе “Београдски синдикат”, те су се Коларчевом задужбином ориле и песме “Догодине у Призрену” и “Једина Српска”.
Концерту је присуствовао Архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијске управне канцеларије, више свештеника и монаха, а међу званицама су били и мати Злата, настојатељица Манастира Тројеручица, фудбалер Душан Дуле Савић и многе друге личности којима је Косово и Метохија блиско срцу, баш као и музика која памти и чува стихове настале на томе тлу или пак сећа на свету српску земљу, по речима једне од песама, “од Неба купљену”…
Павлина се захвалила свима на присуству, на помоћи и прилозима за фрескописање Храма у Ораховцу, а онима који су допринели да концерт у Београду буде приређен, даровала је захвалнице и иконе. На крају су са њом на бину изашле сестра и мајка, а публика је на бис заједно с Павлином отпевала песму “Ђенерале”, као и химну Ораховца.
 С.Ђ.

 

Подели на: