Најновије вести

Најсавршенији пчелињак и еко-мед

На подручју општине Лепосавић пчеларство уносан посао

Свим пчеларима окупљеним у Удружењу ”Ибарски цвет”, које броји више од двеста чланова, пчелрство је углавном додатни посао. Међу њима је и Радоица Недељковић, који има савремени пчелињак , а нађе и велике количине меда у једној сезони.
Лепосавић, 17. Јул- Лето је поодмакло и време је пчелиње бербе. Пчелар из села Извори на планини Рогозни, Радоица Недељковић, завршио је посао отварања кошница, центрифугирања и у пролећној берби нашао је нешто више од шест стотина килограма меда врхунског квалитета.
– Могу рећи да је ово била добра сезона, иако смо имали нестабилне временске прилике, с почетка пролећа велике падавине , а касније и један топлотни талас, али то није у многоме омело пчеле да дају велике количине меда. Нашао сам око шест стотина килограма, еко- меда, како је класификован мој мед јер је произведен у чистој природној средини, где се не прска воће, нико пумпу и не користи, каже Недељковић.
Он је већ дужи низ година активан пчелар са повећањем броја кошница, јер све произведене количине меда успе одмах да прода, јер углавном има сталне купце који су навикли на прави квалитет. Уз то, он поседује савремени пчелињак који је ограђен бодљикавом жицом, како би се спречио улазак дивљих животиња, јер су управо оне најчешћи посетиоци на овој планини. Пчелињак је покривен и видео надзором, тако да у сваком тренутку, његов власник има увид шта се дешава.
-Колико је ово мој додатни посао, толико је и љубав, јер сам често у родном селу, одржавам породично имање, и бавим се пчелама. Овај посао мора да се заволи, да би се радио. Цена меда није пресудна, али чињеница је да је ово уносан посао ,јер мед достиже цену до хиљаду и двеста динара по килограму. Посвећен сам овоме послу, имам савремену опрему, редовно обилазим пчелињак, а желим да мој производ има врхунски квалитет зато и купујем оригиналну амбалажу и тако продајем свој мед са етикетом, како би купац знао да купује прави природни производ, који је и храна и лек.
Удружење пчелара ”Ибарски цвет”, постоји петнаестак година, окупља више од двеста чланова и овако удружени пчелари имају вишеструку корист. Хуманитарна организација Царитас помогла је пчеларима општине Лепосавић у више наврата у опреми и набавци кошница и центрифуга, тако да се може рећи да производња меда на овом подручју значајно осавремењена. Уз то, годишње се одржавају Скупштине удружења пчелара на којима чланови размењу искуства, а одржавају се и предавање стручњака из ове области која имају за циљ да едукују пчеларе у складу са новинама у овој области.
Уколико буде повољних услова већина пчелара, нарочито у брдско-планинском делу ове општине подно Копаоника и Рогозне очекује друго јесење вађење меда.
Добро су позната лековита својства меда, па је он у исто време и храна и лек, нарочито када је у питању чист природни производ, какав је у већини случајева мед и пчелињи производи на овом подручју.
У Лепосавићу се традиционално сваке години и одржава такмичење пчелара у квалитету меда. В.Вукојевић

Подели на: