петак, 03. фебруара 2023. | 08:32
Најновије вести

Највећа награда Универзитета “Златни знак” додељена Срспкој академији наука и уметности

Поводом јубилеја одржана заједничка седница Сената и Савета универзитета у Приштини

 

Поводом 50 година од оснивања Универзитета у Приштини (УП) са привремним седиштем у Косовској Митровици данас је одржана заједничка седница Сената и Савета универзитета којој су присуствовати председник САНУ, академик Владимир Костић и генерални секретар Академије, академик Зоран Кнежевић. Том приликом, ректор Универзитета у Приштини Здравко Витошевић и председник САНУ Владимир Костић потписали су уговор о пословно – техничкој сарадњи ове две институције. Такође, у свечаном делу седнице,највеће признање Универзитета, које се додељује само у изизетним условима -“Златни знак Универзитета у Приштини” додељена је САНУ и уручена председнику Академије Владимиру Костићу.
Ректор Универзитета Здравко Витошевић је на почетку свечане седнице упознао присутне да је УП ове године уписао 1170 студената.
– Очекујући упис на дипломске академске студије и докторске академске студије то би требало да буде негде око 1400 младих људи који су ће ове школске године бити на нашем универзитету – нагласио је Витошевић.
Казавши да је данашња седница Савета и Сената универзитета само једана у низу догађаја поводом обеллежавања јубилеја Витошевић је истакао:
– Данас желимо да подсетимо на рад нашег Универзитета који траје 50 година, да размотримо садашњу ситуацију, препознамо изазове који су пред нама и који нам предстоје и да истовремено сагледамо и визију пута којим смо кренули. У протеклих пет деценија Универзитет у Приштини је имао је велике успоне и кризе, од његове изузетности у прве две деценије постојања до драматичних криза током 90-их година, у време издвајања наставе на албанском језику као и покушаја разбијања нашег Универзитета, па све до његовог протеривања из Приштине и привременог измештања у друге делове Републике Србије . У последње две деценије, откада смо дошли у Косовску Митровицу, Универзитет се консолидовао, створени су основни услови за његов рад – казао је Витошевић, додавши да у овом тренутку на овом Универзитеу студира девет и по хиљда студента и ради више од хиљаду и сто радника, од тога седамсто наставника и сарадника и још 100 ангажованих са других универзитета.
НАРОЧИТА ПАЖЊА ПОДМЛАЂИВАЊУ НАСТАВНОГ И НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКОГ КАДРА
-У наредним годинама наш Универзитет је пред великим изазовима, још увек нам предстоји обезбеђење неопходних просторних и техничких услова за рад у чему нам је потребна помоћ Републике Србије, као и свих органа локалне самоуправе на овом простор – подвукао је Витошевић.
Осим тога, како је навео, истовремено неопходно је континуирано улагати велике напоре на осавремењивању наставе и њеном извођењу у новим условима, реакредитацији постојећих студентских програма и акредитацији нових програма, посебно мултидисциплинарних и интердисциплинарних студија, као и програме наставе на даљину као и наставе на енглеском језику.
-У том циљу потребнио је да јачамо и објединимо наше кадровске и материјално техничке и друге потенцијале. Нарочиту пажњу треба посветити подмлађивању нашег наставног и научно истраживачког кадра. Такође, потребно је да се више посвећујемо развоју научно-истраживачког рада у складу са научно – технолошким развојем и потребама друштва, при чему се морамо смелије укључивати у националне и међународне научне програме и пројекте- казао је ректор.
Према његовим речима, и поред бројних успеха, Универзиет није обезбедио довољно младих и квалитетиних кадрова за потребе Универзитета, нарочито оних који живе овде и желе да остану на простору КиМ.
– У том циљу као што то и чинимо, морамо пружити подршку нашим најбољим студентима да остану, да раде на својим факултетима и да своју каријеру везују за будућност нашег универзитета – подвукао је Витошевић.
Он се такође захвалио Влади Републике Србије, Министарству просвете, науке итехнолошког развоја, Канцеларији за Косово и Метохију и органима локалне самоуправе на континуираној сарадњи и подршци. Посебно се захвалио Епархији рашко-призренској и Богословиоји , које им, како је рекао, непосредно дају велико духовно надахнуће, охрабрење и подршку у свакодневном раду.
Говорећи о споразуму који је данас потписан са САНУ, Витошевић је рекао да је такав споразум потписан 2010. и да је данашњим потписивањем споразума о пословно-техничкој сарадњи он преточен у један општи споразум који представља наставак квалитетне сарадње Универзитета и Академије у свим областима науке и уметности.
СПОРАЗУМ СА САНУ О ПОСЛОВНО-ТЕХНИЧКОЈ САРАДЊИ
Председника САНУ, академик Владимир Костић истакао да је 50 година Универзитета у Приштини озбиљан период, период који нису достигле неке академије.
– Сану је колико моја, толико и ваша, и то делује као патетика, али ако не би било тако она нема смисла. Као што, уколико ваш Универзитет не би био део наше бриге, ни ми, ни ви не бисмо имали никаквог смисла – казао је Костић.
– Ви славите 50 година, САНУ слави 180. Веровалио или не, 1841.године, док још ни сабље нису враћене у камије, заправо полуписмени или неписмениу владари Србије, шватају да без Високе школе, без Народног позоришта, Народног музеја и Учених друштава, Србија не може да иде наапред. Они су то знали на нивоу инстинкта са којом су стварали државу – додао је Костић.
– Ми данас стојимо као један народ који није бољи од других, али није у ничему гори од било ког другог. Где ћемо ми доспети са том чињеницом је питање нашег самоостварења. Колико ћемо сами успети у себе да уложимо. Према томе дубоко сам убеђен да је будућност Србије у тој академској компетентности, обрзовању, разумевању знакова времена и нема тог простора који може а није академије да заобиђе ваш Униврезитет – истако је он.
Такође је казао да са великим задовољством данас потписује споразум са Униоверзитетом у Приштини, додавши:
– Данас потписујемо овај споразум са идејом да је то ипак само папир који морамо испунити садржајем. Ви и ми и ја се надам да ћемо успети. У САНУ овај Универзитет има пријатеља и сарадника, можда још боље рећи сапутника.
Након што му је уручен “Златан знак Универзитета” који се додељују истакнутим појединцима и инстуитуцијама за изузетан допринос у очувању и афирмацији и трајању Универзитета у Приштини, Костић је рекао да је то било изненађење за њега.
-Ово искључиво могу да шватим као признање оној линији од 1500 академика од њеног оснивања живи или мртви жагоре у неком правцу који ми сматрамо да је боља будућност- истакао је Костић.
На данашњој сдвечаној седници уручене су и Видовданске повеље заслужним појединцима, а ове године добили су проф. др Владимир Недељковић,редовни професор ФТН -а и један од ранијих ректора УП, проф. др Томислав Трифић, редовни професор ФУ, и проф др Владимир Раичевић редовни професор ФТН-а.
С.К.

Подели на: