Најновије вести

Највише волонтера у Црвеном крсту

У Лепосавићу обележенен 5. децембар- Дан волонтера

Интересовање за волонтерски рад је на срећу велико и ми у сваком тренутку можемо рачунати на око педесета наших активиста, каже Радица Филиповић, секретар ОО Црвеног крста у Лепосавићу.
Лепосавић, 5. Децембра- Светски дан волонтера 5. децембар, је само још једна прилика да се подсетимо великог ресурса коим располажемо,а то су наши активисти, волонтери, момци и девојке који су спремни да помогну другима у разним околностима које живот намеће, кажу у Црвеном крсту Лепосавића, поводом свог празника.
Недавно обављена акција добровољног давалаштва крви, која је реализована у сарадњи са Трансфузијом крви из Косовске Митровица показала је да активисти Црвеног крста и у оваквим животно важним акцијама дају све од свебе да акција буде успешна и са великом ефикасношћу завршена. Секретар Општинског одбора Црвеног крста у Лепосавићу Радоица Филиовић каже да имају активних око педест волонтера, а тај број варира с времена на време.
-На наше волонтере, увек активних њих око педесетак, увек можемо рачунати у реализацији свих наших програмских задатака, међу којима су добровољно давалаштво крви, акције указивања прве помоћи приликом елементарних непогода, акције едукације младих у безбедности саобраћаја, акције расподеле хуманитарне помоћи старим и болесним људима, нарочито члановима старачких домаћинстава, која се налазе у стању социјалне помоћи у селима, у акцијама борбе против наркотика и многим другим активностима. Задовољни смо одазивом наших волонтера и пожртвованошћу коју показују да помогну људима у невољи. Једни волонтери долазе у нашу организацију, а неки одлазе, а то је скопчано са њиховим обавезама одлазак на факултет, удаја, женидба, али на њихова места, на сву срећу долазе нови млади људи који показују најплеменитију људску особину, хуманист. Волонтери који се прикључују нашој организацији сваке године пролазе обуку за волонтере, истиче Филиповић.
Црвени крст је најстарија волонтерска организација, која је постала незаменљива кроз цео перод постојања.
– Волонтаризам треба неговати и у том духу васпитавати младе генерације. Кроз помоћ другима, млад човек изграђује и себе, каже Филиповић, додајући да су тешка времена у којима живимо, али праве вредности увек опстају.
У Општинском одбору Црвеног крста очекују допремање веће количине хуманитарне помоћи из Републичког одбора Црвеног крста, који се пред Нову годину треба дистрибуирати до корисника. У стању социјалне потребе налази се око петсто домаћинстава на овом подручју и до свих њих пре празника треба да стигну пакети намирница и пакети са хигијенским средствима. И у овој акцији биће укључени волонтери који ће дистрибуирати помоћ до корисника. В. Вукојевић

Подели на: