Најновије вести

Нападнут свештеник у центру Призрена, Епархија осудила инцидент

У центру Призрена јутрос је нападнут свештеник, а како је саопштено из косовске полиције осумњичени за напад је приведен и одређено му је задржавање од 48 часова. Како преноси Радио Гораждевац, инцидент се догодио када су ходочасници из централне Србије стигли аутобусом у Призрен и кренули ка Богословији како би присуствовали литургији. Епархија рашко-призренска осудила напад

 

Осумњичени је у близини паркирао своје возило, најпре окачио заставу тзв. ОВК на предњи део аутобуса, а затим кренуо да провоцира и вербално напада ходочаснике.

Свештеник, који је такође кренуо на литургију у Богословију, пришао је да види шта се дешава, упозоравајући ходочаснике да не наседају на провокације и да што пре уђу у Богословију.

 

Осимњичени је тада насрнуо на свештеника, одгурнуо га и заврнуо му руку, а затим, видевши да полицајац који чува Богословију прилази, побегао својим возилом. Потпарол полиције за регион Призрен Шаћир Битићи потврдио је за радио Гораждевац да је дошло до напада на свештеника, да је осумњичени ухапшен и да му је одређено задржавање од 48 часова.

 

“Данас око 9 сати у улици Ремзи Адеми у Призрену, пријављено је да, након што се зауставио аутобус врањских регистарских таблица, возилу је пришао поп да прихвати посетиоце, када га је једна особа ухватила за руку и после тога побегла са лица места. Полиција је зауставила осумњиченог и одређено му је задржавање од 48 сати”, рекао је Битићи.

 

Епархија рашко-призренска осудила напад

 

Епархија рашко-призренска осудила је инцидент када је, како су навели из Епархије, Албанац са КиМ физички насрнуо на призренског свештеника, вербално провоцирао ходочаснике из централне Србије и окачио заставу бивше тзв. ОВК на аутобус у којем су били ходочасници.

 

Како се наводи у саопштењу епархије, инцидент се догодио јутрос око 08.45 сати у центру Призрена, испред хотела “Теранда”, а ходочасници су дошли аутобусом врањских регистрација да би присуствовали светој литургији и да би посетили призренске светиње.

 

Епархија рашко-призренска саопштила је да осуђује овај инцидент као застрашивање на етничкој и верској основи и изражава искрену наду да се овакви догађаји неће понављати, јер је очигледно реч о изолованом случају у Призрену, где свештенство живи мирно и где поклоници редовно долазе да посете светиње.

 

Канцеларија за КиМ: Напад је последица неговања мржње према Србима

Физички насртај на свештеника Српске православне цркве и покушај застрашивања групе српских ходочасника у Призрену директна је последица чињенице да се мржња према Србима, православљу и свему што је српско у последње две и по деценије на Косову и Метохији политички негује и толерише, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је Призрен град од посебног значаја за српски народ и његову историју и духовност, и српском свештенству, богословима и ходочасницима мора бити гарантован највиши ниво безбедности, јер порука коју они сви заједно упућују јесте порука мира и толеранције.

 

“Инциденти ове врсте у Призрену симптом су новог таласа политичке радикализације на Косову и Метохији и упозорење да је акумулирана мржња екстремиста већ четврт деценије константна и свеприсутна претња миру и безбедности“, наводи се у саопштењу.

 

Додаје се да је застрашивање на етничкој и верској основи “нешто што албански екстремисти уопште и не поимају као кривично кажњив деликт, јер Приштина након Куртијевог доласка на чело привремених институција самоуправе сасвим отворено спроводи институционално насиље над српским народом, дајући пример екстремним појединцима, који очито то доживљавају као зелено светло да се и сами прикључе нападима на Србе“.

 

“Нема већег греха од напада на људе који проносе хришћанске поруке мира, и зато се надамо да ће јучерашњи инцидент бити нека врста знака за узбуну чак и код иностраних политичких спонзора Куртијевог режима“, наводи Канцеларија.

 

Подели на: