Најновије вести

Наш народ не трпи гажење слободе и права

Скуп подршке Србима на северу одржан у Грачаници

 

На скупу подршке Србима на северу покрајине који је одржан у Грачаници, пручено је да се Срби јужно од Ибра солидришу са њима и да знају кроз шта пролазе јер су они пре нешто више од 10 година такође морали да пререгистују своја возила када су укинуте регистарске ознаке њихових градова.
Речи подршке и охрабрења упутила им је и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић рекавши да јој је драго што види толико народа на скупу јединства Срба са Косова и Метохије.
-И ми Срби са централног Косова и Метохије пружамо чврсту и неподељену подршку нашој браћи и сестрама на северу, никада уједињенији пред све изазове који су пред нама. Ако се овај зулум настави, желим да упозорим све релевантне факторе да и ми Срби на југу знамо шта морамо учинити, рекла је председница општине Грачаница.
Шубарић је поздравила одлуку Срба са севера да напусте све инститиције у општинама на северу и у Приштини, рекавши да је она била праведна и да има за циљ заштиту српских националних интереса.
-Политичко насиље над нашим народом и институцијама широм Косова и Метохије од старне Аљбина Куртија са жељом да нас отера са наших вековних огњишта свакодневним притисцима, малтретирањима а сада и огљеним насиљем, показује јасну намеру Приштине. Никада српски народ није одликовао страх, али ових дана речи забринутости и неизвесности најбоље осликавају живот Срба на КиМ. Страх од оних који мисле да је насиље начин за решавање отворених питања између Београда и Приштине и мисле да су једнострани потези, претње и уцене, адекватна замена за дијалог. Наш народ никада није трпео, нити ће трпети гажење слободе и права. Ми смо народ који љуби слободу, али неки изгледа не могу да швате да то што покушавају да нас застраше нема ефекта који су они очекивали. Напротив, још одлучније ћемо наставити залагање за права нашег народа, за мир и слободу, за поштовање међународних права, поручила је Шубарић.
Директорица Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић питала је окупљене на скупу колико пута смо се сви запитали: Докле више?
-Колико је пута то питање постављено са горчином, надом, патњом, толеранцијом али и одлучности. Колики је тај праг толеранције о који ће се неко заплести, или ми или они који насрћу на наше домове, установе, институције, на праг наше државе Србије. Ми смо слободарски народ. Своје постојање вековима поистовећујемо са слободом. Ако немамо слободу, ми не постојимо и њу смо крвљу плаћали. Слободољубивост је, кажу, узвишено осећање, рекла је Костић и додала:
Овде смо се окупили да покажемо своје немирење са тортуром коју спроводе институције у Приштини. Доста је било. Престаните да вршите тортуру над нашим представницима, над нашим председником.
Костић је на скупу поручила да нас невоље уједињују и да нема поделе између севера и југа. Нагласила је и да не пристаје да јој у личној карти пише ”Косовар”, нити да нас називају ”српском мањином”.
Окупљенима на скупу у Грачаници обратио се и учитељ у пензији из Грачанице Љубомир Максимовић. Он је позвао Србе са КиМ да се не потчињавају онима који мисле да су силни.
-Превршена је свака мера. Ми смо Косовци миран и трпљив народ и више од свега волимо слободу и част. Више од 20 година покушавају да нам то одузму, да нас отерају, и то тако перфидно да читав свет помисли како ми сами себи желимо да ограничимо своју слободу и своја права. У тој представи ми нећемо да учествујемо, рекао је Максимовић и наставио:
Сви треба да знају да смо одлучни и да нам је тотално јасно где ово води. Немојте мислити ако смо мирни и трпљиви да ћемо имати разумевања за све што нам чините. Знајте да смо јединствени и спремни да кренемо путем наше браће са севера Косова и Метохије.
Скуп подршке Србима на северу порајине у Грачаници протекао је мирно и без инцидената.

М.Ч.

 

Подели на: