Најновије вести

Наставак дијалога у Бриселу, почео састанак Вучића и Куртија са представницима ЕУ

Нова рунда дијалога у Бриселу на високом политичком нивоу. Први пут се састају председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, под окриљем ЕУ коју представљају шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

 

Почео трилатерални састанак у Бриселу. У згради Европске службе за спољне послове у Бриселу око 10.20 почео је трилатерални састанак представника Београда и Приштине са европским посредницима.

Делегацију Београда предводи председник Србије Александар Вучић, а приштинску страну премијер привремених институција Аљбин Курти, док ЕУ представљају шеф дипломатије Жозеп Борељ и специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Предвиђено је да се председник Вучић обрати медијима на крају састанка, око поднева.

О резултатима дијалога говориће и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Председник Александар Вучић састао се са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

“Почетак, надам се, доброг дана за Србију овде у Бриселу. Дијалог је важан, Србија је најважнија”, написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије се око 10.00 састао са главним посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Жосепом Борељом и специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Након одвојених билатералних састанака Бореља са Куртијем и Вучићем, око 10.20 почео је и трилатерални састанак коме присуствују председник Србије, премијер привремених приштинских институција, шеф дипломатије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У Бриселу се наводи да на дашањем састанку неће бити фиксираних тема, већ ће се разговарати о томе како и куда даље ће ићи дијалог. У претходној фази разговарало се о имовини, несталима и Заједници српских општина, па треба очекивати да ће, уз генерални разговор о функционисању дијалога, и о овим темама бити речи, јавља репортер РТС-а из Брисела.

За 12.30 најављена је конференција за штампу Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Приштина-Београд и друга питања западног Балкана.

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред састанак су навели да је у питању наставак процеса започетог још 2011. године, а не, како Курти каже, нови дијалог.

Уочи данашњег састанка, Борељ је изразио задовљство због наставка непосредног дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Истакао је да зна да дијалог није лак, али да је неопходан за будућност две стране, додајући да је срећан што се састанак одвија у тренутку посете америчког председника Џоа Бајдена Европској унији.

Председник Александар Вучић рекао је, уочи дијалога, да очекује да представници Приштине у Бриселу наставе, како је рекао, “свој шоу”, истичући да њих суштински не занима дијалог, већ пре свега локални избори које најављују на КиМ за октобар.

Последња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На тој техничкој рунди Петковић је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала Бриселским споразумом, а разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

Како јавља репортер РТС-а из Брисела, у ЕУ су свесни да су становишта две стране удаљена, више сада него раније јер Курти представља Приштину. Од данашњег разговора очекују, рекло би се, континуитет уз разумевање да је ово нова фаза, поштовање онога што је до сада договорено и примена већ прихваћених обавеза.

Подели на: