Најновије вести

“НАТО неће вршити притисак на Србију да се придружи”

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Тачам Илдем на конференцији “Пролазимо кроз зидове”, коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме Београдске НАТО недеље.

 

Тачам Илдем је истакао да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на КиМ.

“Желимо стабилан, безбедан и напредан Западни Балкан”, рекао је Илдем.

Два су, како каже, кључна разлога за то.

“Прво, делимо са вама ваше виђање демократије и добросуседских односа са другом земљама и међународним организацијама. Друго, кад су суседи НАТО-а безбедни и стабилни и ми смо стабилни и безбедни”, нагласио је Илдем.

Према његовим речима, НАТО швата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са ЕУ.

“Шватамо одлуку да постанете партнер НАТО-а, али да не тражите чланство”, рекао је Илдем.

Илдем је истакао да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова.

Додао је да НАТО и његове чланице у потпуности разумеју право свих земаља да воде сопствену безбедносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је применити.

То, како је напоменуо, укључује и право да земља да донесе одлуку до које мере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО.

НАТО, како је истакао, швата да је контроверзан у Србији јер су сећања на ваздушну кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који изгубили вољене.

“НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила”, тврди Илдем и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.

Подели на: