четвртак, 23. фебруара 2023. | 04:18
Најновије вести

Науру повукао признање Косова

Република Науру је 17. држава која је повукла признање једнострано проглашене независности такозваног Косова, објављено је на сајту Министарства спољних послова Србије.

 

Наведено је да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу заменик министра спољних послова Науруа уручио примерак ноте која је упућена амбасади Србије у Аустралији.

У ноти се каже да је Република Науру преиспитала своју одлуку о признању тзв. Косова, да је одлучила да повуче признање Косова као независне државе и да ће прекинути све дипломатске контакте које су до сада имали са Косовом.

“Закључили су да је одлука била преурањена и да је противречила принципима Резолуције СБ УН 1244. То је за нас од великог значаја јер је то још једна, 17. земља, која је повукла признање од укупно 193 чланице Уједињених нација”, саопштило је Министарство.

Дачић је подсетио да је прошле недеље рекао да је стање када је реч о земљама које су признале или нису признале Косово било 94 према 94, плус пет земаља за које се не може тачно рећи какав је статус.

“Али углавном је реч о земљама које ми рачунамо да нису признале, а Косово их рачуна да су их признали. Значи, ако сада имамо у виду ову ноту Науруа, тренутно стање је – 95 земаља не признаје Косово, 93 земље признају Косово и пет земаља је, да тако кажемо, у статусу уздржаних”, навео је Дачић.

Додаје да ће наставити са активностима у складу са инструкцијама председника Вучића, у циљу заштите државних и националних интереса и заштите територијалног интегритета.

Претходно је Блиц објавио вест о повлачењу признања Косов од стране Науруа.

Науру је острвска држава у Микронезији, површине 21,3 квадратна километра. Налази се 43 километра јужно од Екватора.

Подели на: