Најновије вести

Навршило се две године од сахране посмртних остатака породице Шутаковић из Ђаковице

Данас се навршило две године од сахране посмртних остатака породице Шутаковић, чија се судбина није знала 20 година. Сво то време њихова породица и пријатељи трагали су за истином и сећају се тренутака проведених са њима. „Због Недељка, Даринке, Александра, Ђорђа и Радомана, морамо да сазнамо истину о свим несталима. Због њих је добро што ће се отворити архиве УЧК. Бункер је последња локација чију је претрагу омогућила Приштина и ми тражимо још 9 локација. Породице заслужују истину, а жртве мир“ написао је на Твитеру Петар Петковић директор Канцеларије за КиМ.

 

 

Посмртни остаци петочлане породице Шутаковић која је свирепо убијена 1999. године у Ђаковици сахрањени су на данашњи дан пре две године у Андријевици.

Две деценије породица, пријатељи, комшије трагали су за њима и за истином.

“Сведоци смо једног бруталног случаја, бруталног у смислу да се они који су их киднаповали, нису се сажалили ни над малолетном децом. Ја сам имао привилегију, слободно могу да кажем, да познајем Шутаковиће још од периода када нису ни имали децу. Живели су изузетно тешко, били су социјални случајеви, као такви су добили стан од општине Ђаковица 90-тих година. Изродили су у изузетно тешким условима троје деце. Та деца су била више него за пример. Били су изузетно надарени ученици, посвећени и нису ни они ни њихови родитељи, који су били најобичнији радници, најобичнији мученици, ничим они нису заслужили тако сурову судбину. Ја сам сигуран да није било напора државе Србије на челу са председником Вучићем и Комисије за нестала лица Владе Србије на челу са господином Одаловићем да се ни ова истина ни овај епилог везано за њихове мучене животе не би дознао”, каже за ТВ Мост Миленко Јовановић, пријатељ и комшија Шутаковића.

Јовановић, први комшија и пријатељ Шутаковића, који је присуствовао њиховом последњем испраћају каже да је то била најтужнија сахрана и да је тог дана и небо плакало.

“Пет сандука тога дана, просто били су то моменти који су нас трајно обавезали да се сећамо, да трајно тражимо правду за њих, којико год правде можда нема, да ти монструми који су њима одузели животе буду кажњени”.

Држава Србија и Канцеларија за КиМ не заборављају своје жртве, а поводом годишњице сахране посмртних остатака породице Шутаковић, родитеља и троје малолетне деце који су свирепо убијени а њихова тела бачена у бункер где су пронађена после 20 година, Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ написао је на Твитеру да истина о свим несталима мора да се сазна, да породице заслужују истину, а жртве мир.

 

Подели на: