Најновије вести

НБС: Приштина онемогућила улазак динара на КиМ; Петковић: Још један удар Куртија на Србе

Народна банка Србије саопштила је да привремене институције у Приштини нису дозволиле да динарска средства намењена исплати плата, пензија, социјалних давања и других плаћања Србима уђу на простор Косова и Метохије. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је реч о још једном удару Аљбина Куртија на српски народ.

 

 

Како се наводи у саопштењу НБС, у складу са досадашњом вишегодишњом уобичајеном праксом, возило Народне банке Србије са средствима у динарима било је упућено на прелаз Јариње, где је новац, ради даљег транспорта, требало да преузме возило компаније “Хендерсон”, која поседује лиценцу привремених приштинских институција за транспорт новца, али је враћено без икаквог образложења.

Динарска средства била су упућена у трезор Народне банке Србије у Лепосавићу.

“Народна банка Србије најоштрије осуђује данашњи инцидент и понавља да је неопходно без одлагања ставити ван снаге дискриминаторске, противправне и нечувене мере које су увеле привремене институције у Приштини како би се омогућили несметани транспорт и дистрибуција динара и спречило ускраћивање елементарних услова за живот српском становништву на Косову и Метохији”, истиче се у саопштењу.

У међувремену, портпарол царине у Приштини Адриатик Ставиљеци изјавио је да су представници једне српске компаније на пункту Јариње питали да ли могу да превезу новац, а да га нису пријавили, те да им је објашњено да без овлашћења Централне банке није дозвољен промет новчаних средстава.

Петковић: Још један удар Куртија на Србе
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да је на прелазу Јариње премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти зауставио транспорт динара на КиМ, тако што је возило Народне банке Србије враћено без икаквог образложења.

Изјава Петра Петковића
“НБС је упутила динаре у складу са процедурама и дугогодишњом праксом до прелаза како смо радили свих месеци и година уназад. То возио је требало да стигне до Јариња као што је и стигло, а затим да новац преузме британска компанија ‘Хендерсон’, која има лиценцу за транспорт новца. Новац није дошао на простор КиМ, јер је то Курти забранио и реч је о првом транспорту новца након 1. фебруара и одлуке тзв. ЦБК”, рекао је Петковић за Тањуг.

Према његовим речима, ради се о још једном удару Куртија на српски народ, јер се од тренутка последње транше на КиМ, пре 1. фебруара, новац у готовини користио за плате и пензије српског народа на КиМ.

“Народ је масовно подизао новац због чега се смањила количина динара у трезору у Лепосавићу. Било је потпуно нормално да допунимо трезор, јер више од 20 пута упућујемо транспорт на КиМ, сада је он то забранио и Срби ускоро неће моћи да подижу своје плате и пензије у готовини”, објаснио је Петковић.

Реч је, истакао је Петковић, о намери Куртија да протера српски народ и настави са политиком етничког чишћења.

“Зато је важна седница Савета безбедности УН на којој ће јасно, детаљно и са свим чињеницама да говори председник Александар Вучић”, рекао је Петковић.

Истиче да “најновија Куртијева изјава да је то прелазни период и да ће он да изађе у сусрет Србима да отворе рачуне чисто замајавање јавности и да он нема право да укида динар и српске институције на КиМ које функционишу у платном промету Републике Србије”.

“Он заправо на овај начин само жели да протера српски нарпод, када не могу да приме своје плате. Јасно је да је његов циљ протеривање Срба на КиМ. Зато смо ургентно послали захтев СБ УН да, између осталог, укажемо и на проблем платног промета Србије на КиМ, јер ће наш народ врло брзо то да подигне и нећемо имати могућност да исплаћујемо пензије у готовини како се то радило, али и свом осталом српском народу”, поручио је Петковић.

Подели на: