Најновије вести

Не праве се овде Велика Србија и Албанија, већ добро за људе

Направили смо најбољу инићиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, а која ће донети много доброг за грађане, поручио је данас у Тирани председник Србије Александар Вучић након Самита иницијативе “Отворени Балкан”.

 

 

Истакао је да је за учеснике важно да се ради даље на свим питањима, а тако и да се укину таксе, и можда једног дана направи царинска унија, избришу границе између нас, као и заједнички да привлачимо више инвеститора.

Вучић је, на конференцији за штампу, рекао да је када је дошао у Тирану видео да премијера Албаније нападају да је иницијатива “Отворени Балкан” иницијатива са циљем стварања Велике Србије.

 

“Мени говоре сваког дана да је то инцијатива за стварање Велике Албаније. Није реч о Великој Србији, Великој Албанији, већ је реч о томе да се не изгубимо у расправама између прошлости и садашњости, и да нам у томе нестане будућност. Реч је о томе да можемо да уредимо заједно будућност на неупоредиво бољи начин”, истакао је он.

Вучић је казао да се у овој иницијативи говори како наши пољопривредни и индустријски произвођачи, али пре свега сви грађани све три земље могу да живе боље у будућности, да имамо више туриста.

Овде је, каже, реч о томе шта можемо за наше људе да направимо.

“Долазећи у Тирану, а говорим сада у име свих грађана Сбрије, дошао сам да искажем поштовање према сваком човеку у Албанији и Северној Македонији. Да кажем да су сви увек добродошли у Србији, да је Србија за њих друга кућа, као што ми морамо да се осећамо добродошли и у Скопљу и у Тирани”, рекао је Вучић.

Изразио је задовољство потписаним споразумима, рекавши да је то нешто за шта се радило две године, о чему се причала, а није могло да се договори због безброј бирократских процедура.

“Захваљујући нашим тимовима успели смо да покренемо ствари са мртве тачке и од тога ће људи имати користи”, подвукао је он.

Указао је да је у разговору са албанским привредницима чуо да су задовољни иницијативом, и пренео да су српски привредници срећни због помака који се направи.

Казао је да је договорено да се на сваком састанку понови позив осталима у региону да се придруже, Сарајеву, Подгорици и Приштини.

“Али за нас је веома важно што ми данас радимо за себе. Привућићемо их не, политицкцим позивима, јер би они могли на то политички да се инате, већ да урадимо највише за њихово прикључење тиме што ћемо радити конкретне ствари. Почећемо да разговармао како да привлачимо туристе, како да направимо посебан фонд за филмску индустрију, што је предлог Раме који смо прихватили, да спортске екипе обављају припреме, као и о томе како спустити цену друмарина за чланице….” рекао је он.

Вучић је додао да ће се разговарати и о томе како да се обезбеде многи попусти у хотелима и ресторанима за грађане наших земаља.

“Па да питам да ли то није најдиректнија корист за све који учествују у иницијативи. Зато сам љут на себе, када кажемо да морамо неког да позивамо, као да ми не можемо да постојимо без некога. Ми смо ово урадили показујући одговорност. Направили смо најбољу инићиативу, која ће да променити лице Балкана, чијег се имена не стидимо, која ће донети много доброг за грађане”, објаснио је он.

Захвалио се посебно премијеру Северне Македоније Зорану Заеву, који сутра подноси оставку, на свему што је урадио да ова иницијатива посотији, као и за све што је урадио на пријатељству Северне Македоније и Србије, те пожелео добродошлицу будућем премијеру у Скопљу.

Принципи Иницијативе, као они на јединственом тржишту ЕУ

Споразуми које смо данас потписали представљају опипљиве резултате свега што је урађено кроз иницијативу Отворени Балкан која гура напред све оно што се договарало током Берлинског процеса, а није било остварено, поручио је данас албански премијер Еди Рама.

Рама је на заједничкој конференићи за новинаре са председнмикком Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Зораном Заевом истакао да су у Тирани потписани споразуми који представљају опипљиве резултате и који ће се примењивати већ почетком 2022. године.

Он је истакао да ће следећи сусрет бити крајем фебрура у Северној Македонији када ће наставити, како је рекао, овај процес да гурају напред.

“Отворени Балкан представља јединицу за спровођење пројеката Берлинског споразума и јединственог трзиста”, указао је Рама и додао да су зато од поцетка у овој иницијативи ставили до знања да је инклузивна.

Он је поновио и да су изнели све на сто и да нису престали да позивају све чланице региона, јер ово има бенефите за грађане и омогућава прогрес економија и друштава Западног Балкана.

Рама је указао да су и Европска комисија као и САД јасно подржали ову инцијативу и позвали преостале земље региона да се укљуце.

Он је напоменуо да сви на Западном Балкану могу да изаберу брзину којом желе да се крећу.

“Ми желимо најбрзе могуце да се крецемо, свесни да овај напредак мозе да се оствари само ако судбину региона узмемо у сопствене руке”, поручио је Рама и истакао да инцијатива поциње да добија смислен оквир и остварује утицај на грађане региона као и да примењује четири основна принципа ЕУ.

Рама је рекао да је данас потписан споразум о слободном приступу тржисту рада који пружа могућност грађанима три земље на једнак приступ када је реч о радним и борависним дозволама.

Потписан је и споразум о интегрисаним електронским системима који утире пут да се успостави заједничи електронски систем који ће да пружи прилику свим грађанима да поднесу пријаве, формуларе, или да се региструју у друге две земље за радну дозволу да то могу да ураде било где путем смарт телефона или рачунара.

Преостали споразуми су потписани како би се отворио пут свима онима који већ годинама послују у овиом земљама као увозници или извозници прозивода и који су се до сада суоцавали са фрустрирајућим редовима и проверама, објаснио је Рама.

Ови споразуми ће од јануара следеце године омогучити грађанима да прелазе границе и царинске пунктове без потребе да по три пута показују иста документа за узов и извоз пољопривредних или други производа, као и зивотиња.

Рама је додао и да споразуми први пут омогуцавају поцетак извоза зиве стоке и зивотиња на реципроцитету и поверењу међу учесницама и надлезним органима који ће радити као једно тело.

Албански премијер је додао да да су сви који се овим баве чекали дуго, да не могу у ЕУ, али су зато заинтересовани за тршиоштас у три земље.

Све ово су споразуми који заправо стреме ономе да се успоставе принципи којим важе на јединственом тржишту ЕУ засновани на потребама пољопривредних произвођача, а што једино може да се изведе кроз Отворени Балкан, објаснио је Рама напомињући да је циљ свих на Балкану слобода кретања и промета рорба и услуга.

 Заев: Отворени Балкан створен за добробит целог региона

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да Отворени Балкан није замена за ЕУ већ промотер најбољих европских пракси, а да земље региона остају посвећене својим агендама и обавезама у процесу евроинтеграција.

Заев је у Тирани рекао да је Отворени Балкан аутентичан, заједнички процес који су покренуле три земље, али да је створен ради добробити целог региона позивајући и остале земље региона да се придруже тој иницијативи.

”Подстичемо све земље Западног Балкана да дају допринос иницијативи и да буду повезане и економски развијене без ограничења и баријера, прилагођене потребама наших грађана и да им доносе конкретне бенефите”, рекао је Заев на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом.

Заев је рекао да је учешће на самиту у Тирани вероватно његова последња премијерска дужност и изразио задовољство и част што је директно учествовао и допринео племенитој мисији покретања иницијативе Отворени Балкан.

Нагласио је да се у Тирани данас представљају конкретни кораци наводећи да су потписани споразуми о условима за слободан приступ тржишту и рада и споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана Западног Балкана.

”Када се споразуми верификују у парламентима наших земаља повезаћемо наше људске ресурсе, учинићемо тржиште већим и постати конкурентнији и снажнији. На јасан и отворен начин се повезујемо како би грађани имали конкретне бенефите које ће ускоро моћи да се осете у хиљадама породица”, рекао је Заев.

Нагласио је да је Отворени Балкан платформа која примењује најбоље европске праксе и да је велики “контрибутор” идеја ЕУ, истичући да регион и Западног Балкана јесте Европа.

Додао је да је Брисел одлучио да успори процес проширења ЕУ, али да земље региона не треба да чекају наводећи да Отворени Балкан није замена за ЕУ, већ фасилитатор за европске идеје на Балкану и да земље региона остају посвећене својих агендама и обавезама у приступу ЕУ.

Он је навео да је Отворени Балкан нова и снажна регионална веза која је добила јаку подршку пословне заједнице и привредних комора у три земље којима је, каже, та платформа потребна.

Заев је захвалио Вучићу и Рами на заједничком поверењу и визији у потреби за Отвореним Балканом и истакао да нема разлога напуштати пут који води искључиво блиској сарадњи у региону.

Предложио је бољу повезаност земаља у туризму како би регион учинили привлачном туиристичком дестинацијоим на светском тржисту, али и винском туристичком регијом и поздравио најаву председника Вучића да се на пролеће следеће године у Београду одржи регионалан сајам вина.

Заев је предложио и интензивирање сарадње три земље у области филмске индустрије, као и да на пољу сарадње у организацији догађаја за младе.

”Отворени Балкан није само иницијатва која је окупила лидере три земље него за мене има и личну димензију јер је окупила три пријатеља”, поручио је Заев и додао да је његов наследник Димитар Ковачевски једнако посвећен тој иницијативи.

Подели на: