Најновије вести

Не заборављамо и не опраштамо нападе на децу

Ракић, Јевтић и Шубарић обишли рањене Србе у болници у Грачаници

 

 

Председник Српске листе Горан Ракић, председник општине Штрпце Далибор Јевтић и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић посетили су у болници у Грачаници рањене Милоша Стојановића (21 година) и дечака Стефана Стојановића (11). На њих је, подсетимо, на Бадњи дан из возила у покрету пуцао Албанац у Готовуши код Штрпца, док су носили бадњак и стали поред пута да се фотографишу.

Ракић је том приликом поручио да се инциденти почињени над српком децом не заборављају и не опраштају, и да за Србе и њихову децу, на жалост, нема мира на КиМ.

-Данас смо посетили Милоша и Стефана и пожелели им брз опоравак, да се што пре врате својим кућама. Свих ових година су нас угњетавали и протеривали са Косова и Метохије и имам поруку за све оне који нас не желе на овим просторима а то је да вам нећемо опростити ово што сте урадили у Готовуши. Позивамо све надлежне органе да повећају своје присуство, посебно међународну заједницу, КФОР, и да не помажу тако што ће саопштењем осудити инцидент, већ да на терену заштите наш народ, истакао је Ракић.

Далибор Јевтић, председник општине Штрпце, рекао је да су Срби с правом блокирали регионални пут Штрпце –Урошевац. Он је након обиласка младића у болници нагласио да Божић дочекујемо у околностима у којима не би требали због свега што се у последње време дешава, али и као резултат тога што се десило у општини Штрпце.

-Богу хвала, имајући у виду да је могло и другачије све да се заврши у целој овој несрећи, да су Милош и Стефан добро, да нису животно угрожени. Јуче су грађани Штрпца с правом протествовали и блокирали пут. То је последица свега што се у протеклих годину дана, и више, дешава на КиМ. Потврда тога је да је још један младић пребијен у Клокоту, казао је Јевтић. Он је Бадњи дан провео са народом у Готовуши протествујући против, како је рекао, монструозног чина човека који је припадник такозваних Косовских безбедносних снага.

Јевтић је посебно истакао да треба говорити о узроцима рањавања српске деце.

-Сиринићка жупа постала је мета премијера Привремених институција у Приштини. Аљбина Куртија од тренутка када је дошао на власт. Окупљени у Готовуши захтевали смо да се починиоци рањавања српских дечака ухапсе и то је био услов да се барикаде уклоне. Након хапшења мештани су тражили да КФОР повећа своје присуство, и да полиција повећа број патрола. Добили смо гаранције да ће тако бити. Тек после тих гаранција народ је пристао да се разиђе, казао је председник општине Штрпце Далибор Јевтић и најавио протест у Штрпцу за други дан Божића.

Рањени Милош и Стефан Стојановић се, према речима др Бошка Одаловића, опорављају и њихово опште стање је добро.

М.Ч.

Подели на: