уторак, 07. фебруара 2023. | 12:25
Најновије вести

Небојша Човић: Курти прича оно што међународни фактори желе да чују

На Косову ништа није логично и реално, много је тога надреалног и нереалног, каже за РТС бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић. Албанци желе конфликт, али српска заједница да буде проглашена за кривца, рекао је Човић.

 

Поједини албански чланови косовске Централне изборне комисије у недељу су пријавили тровање после додира са изборним материјалом из централне Србије. Истовремено, српски чланови ЦИК-а су без симптома, али су забринути.

Српска листа поручује да су листићи незаштићени и да Албанци желе да манипулишу гласовима. Потези усмерени против Српске листе могу да имају катастрофалне последице по односе Срба и Албанаца, поручује председник Србије Александар Вучић.

Бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић каже да је све што Албанци раде са листићима већ виђено и да су они “специјалци за такве догађаје и прављење скандала”.

Човић наводи и да је то покушај компромитације Српске листе и покушај да се она елиминише.

“То по њиховом уставу неће моћи да ураде, али очигледно је да ће то отежати позицију Српске листе. Јуче је Курти направио договор са Петровићем и Рашићем за два министарства, за повратак и мањинске заједнице. Чини ми се да и о трећем министарству размишља. Ти људи немају везе са Српском листом и нису директни представници српске заједнице”, навео је Човић.

Додаје да иако желе да елиминишу Српску листу из парламента, то није могуће, јер је и законом предвиђено да српска заједница мора да има 10 представника.

Догађај од недеље је, истиче, представа за међународну заједницу. “Они су вешти у томе да у сарадњи са одређеним међународним факторима праве такав амбијент и дискредитују Србе. Политика албанских функционера је заснована на мржњи према Србима и не води решењу”, рекао је Човић.

Бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију очекује да ће Аљбин Курти као премијер наставити да се активно и агресивно бори против Србије.

“Не очекујем да ће нам бити много боље, пред нама је комплексан период, али ваља правити стратегију за такву ситуацију”, рекао је Човић.

Каже да Курти зна да прича оно што међународни фактори воле да чују.

“На Косову ништа није логично и реално, много је тога надреалног и нереалног што је довело овакве ситуације. Курти је образован и зна да прича оно што воле да чују међународни фактори”, рекао је Човић.

Рекао је и да је међународна заједница “одушевљена тиме” што је он најавио да ће се борити против организованог криминала и ратних злочинаца. Жели да трансформише РОСУ, и у пензију пошаље бивше припаднике ОВК.

“Неће бити досадно, биће комплексно и биће потребно пуно напора да се ситуација стабилизује и да се не уђе у конфликт који они желе. Они желе конфликт, али српска заједница да буде проглашена за кривца”, закључио је Човић.

Подели на: