Најновије вести

Нећемо дозволити да Албанци преузму пуну контролу на северу КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, да српски представници и српски народ на КиМ неће дозволити Албанцима да политичким и другим методама заузму север Космета.

 

Ђурић је, након састанка председника Александра Вучића и представника Срба са КиМ, истакао да Срби неће дозволити да Албанци искористе предстојеће расписане локалне изборе, тако што би уметањем сопствених кандидата, преузили контролу на северу Косова и Метохије.

“Српски представници и народ на КиМ неће дозволити албанским политичким представницима да, због бојкота, преузму, заузму и окупирају најодговорније функције српских представника на КиМ и да им то послужи за даље обесправљивање и фрагментацију српског политичког корпуса и преузмање пуне контроле на северу КиМ”, рекао је Ђурић.

Он је навео да су план и нада Албанаца у Приштини, а вероватно, како каже, и дела оних који их пиодржавају, били да се Срби на северу добровољно склоне и препусте им управљање српским институцијама.

“Да онда могу да раде шта хоће и да именују људе који би добили пет или 10 гласова, као што је било у прошлости, пре него што се српски народ окупио око Српске листе”, рекао је Ђурић.

Други закључак са састанак је да ће српски предсавници одлуке о даљим корацима и деловању у вези са учешћем у институцијама Приштине, донети након додатних консултација које ће се обавити након што председник Вучић у априлу и мају разговара са свим свестким званичницима о КиМ.

“Када заврши консултације и са Си Ђинпингом, и са Путином, Меркел, Макроном, у току маја месеца заједно ћемо донети одлуку о учешћу српских представника у приштинским институцијама”, рекао је Ђурић.

Како је рекао, представници Срба са КиМ дају још времена и простора како би се пронашло констрктивно решење за проблеме које Приштина недељама и месецима ствара, од увођења такси, гажењем српских инетереса, до оружаних упада у српске средине, напада на имовину… “Наш политички одговор на то, даћемо кад пазљиво измеримо укуопна политичка кретања у међународној зајединици и уз заједничке консултације”, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да су се српски представници са Косова договорили и да у наредном периоду потпуно јединствено наступају у политичком смислу, окупљени око Српске листе и да не дозволе албанским политичким представницима да унесу било какву врсту поделе у српском народу на КиМ.

“Било између Срба са севера и југа КиМ или поделе које покушавају да постигну подмићивањем српских представника”, рекао је Ђурић.

Он је навео да су јединство и слога и заједништво око Српске листе импрератив и начин опстанка, једини пут да се заштити и одржи институционално присуство Србије на КиМ, које значи егзистенцију за српски народ.

“Они би највише волели да нема јединствене Српске листе која је државни пројекат на КиМ, која заснива своје деловање на договору са српском државом, већ да имају политичке противнике који ће бити њима на располагању”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да Срби на КиМ остају јединствени, окупљени око Србије и да никоме неће дозволити да раскине органску везу Србије са српским народом на КиМ, јер немају другу државу. “Ако у Централној Србији можемо да имамо 1.001 политичку утакмицу, на Косову си или уз државу Србију или ниси”, казао је Ђурић.

Он је рекао да су Срби са Косова такође захвалили председнику Србије и влади на великој помоћи, која се огледа и у великим улагањима на КиМ. “Председник је дао задатак да северна Косовска Митровица, али и све српске средине морају да се сјаје од труда и рада, не само нових улагања, већ и марљивости руководећих органа, да се види подршка Србије у свакодневном животу”, рекао је Ђурић.

Ђурић је подсетио да ће ове године бити уложена велика средства, а до краја године и додатна средтва како би све општине заблистале и да би се видела разлика у односу на друге делове КиМ.

Подели на: