уторак, 17. маја 2022. | 16:16
Најновије вести

Нећу се извинити, рекла сам истину о “људима из шуме”

Премијерка Ана Брнабић каже да не осећа потребу да се извини за изјаву да у преговорима са Приштином Београд има посла са “људима који су тек изашли из шуме”. Истиче да се неће извинити због те изјаве јер сматра да је то истина. Додаје да би волела да није морала да буде у истој просторији са Харадинајем, али да је то њен посао због мира и стабилности.

 

Премијерка је навела да би руководство из Приштине назвала људима из војске да нису били припадници терористичке групе.

Показало се да је са њима немогуће разговарати, истакла је председница Владе Србије у емисији Уптиник на РТС-у.

“Ја не знам како да назовем те људе, а да сви разумеју са ким ми имамо посла. Изузетно је тешко, а показало се готово немогуће да се са тим људима преговара. Они сами кажу да ако не постигну то да Србија призна Косово да ће се вратити у шуму”, рекла је премијерка.

Истиче да би волела да преговоре са друге стране воде професори. “Имам пријатеље Албанце и апсолутно овим не ниподаштавам албански народ. Фатмира Љимаја, Хашима Тачија, Рамуша Хараднија не поштујем и волела бих да нисам морала да будем у истој просторији са Хараднајем, али то је мој посао због мира и стабилности и будућности нових генерација”, поручила је премијерка.

Како је рекла, “љута је” на Европску унију и Сједињене државе што је “терају као жену” да седи с “људима одговорним за најгоре ствари”.

Навела је да се у Приштини одржава састанак о сарадњи младих и да ће наша делегација бити тамо.

Сваки дан покушавамо да спустимо тензије зарад другачије будућности, нагласила је Брнабићева.”

Тражимо сваку прилику за дијалог и компромис”

На питање шта очекује од најављеног састанка у Паризу, почетком јула, она је рекла да “ако га организује Француска, ми ћемо бити тамо”.

Премијерка је навела да ће делегација Београда бити у Паризу, јер жели да смањи тензије и покуша да направи простор за дијалог, али је оценила да лидерима у Приштини нису у интересу мир, стабилност, владавина права.

“Ми тражимо сваку прилику за дијалог, за компромис”, истакла је Брнабићева и додала да се Србија залаже за другачију будућност људи на Балкану.

Рекла је и да не зна откуд прича о разграничењу када на другој страни нико не прича о компромису, нити нечем другом осим о признавању независности КиМ.

Напоменула је да никада није видела да неко, као председник Александар Вучић улаже такве надљудске напоре да не реагује на све провокације Приштине и додала да мир и стабилност нису у интересу представника Приштине.

“Ако имамо мир, стабилност, владавину права у Приштини ће морати да одговарају за оно што су учинили. Неки од њих ће бити и оптужени пред Специјалним судом. Како је то њима у интересу. Ми полазимо од различитих премиса шта нам је у интересу, али ми морамо да разговарамо са њима”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је оценила да су се лидери Приштине трудили да опструирају дијалог и да су у томе успели, пре свега са таксама.

“Они се труде да провокације буду све чешће. Последњом акцијом на северу КиМ показали су бахатост и суровост. На жалост реакција међународне заједнице, ЕУ, људи са дипломатским пасошима је млака, нема никакве реакције на идеју уједињења са Албанијом, али највише забрињава системска кампања против Срба на северу КиМ”, навела је Брнабићева.

“Људи ће бити обештећни, систем за поплаве делује”

Премијерка је најавила да ће сви који су погођени поплавама бити обештећени, указујући да су инвестиције од 2014. и 2015. године у систему одбране од поплава дале резултате.

“Данас је ситуација много боља. То стварно нису огромне штете с обзиром на то колике су кише пале. Јако сам задовољна колико је урађено и колико тај систем делује”, рекла је премијерка.

Објаснила је и да је ванредна ситуација у неким општинама проглашена зато што се тако може реаговати брже и ефикасније.

Она је навела да је у Лучанима за само четири сата ниво реке подигао за чак 3,7 метара са 70 центиметара на 4,4 метра.

“Насип који смо тамо изградили није пробијен, у њега смо уложили 2,5 милиона евра и стварно нам се сваки цент исплатио “, навела је премијерка.

Напоменула је да нека насеља и куће није било могуће одбранити зато што су грађени без дозволе и на територији која је у плавном подручју.

“У четвртак на седници владе тражићемо од локалних самоуправа процену штету, пружићемо им сву техничку помоћ да то ураде, и кроз текућу буџетску резерву и робну резерву да обештетимо људе, да им помогнемо”, рекла је Брнабићева.

“Извештај Европске комисије генерално позитиван”

Премијерка је рекла да је извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама генерално позитиван, али да има ствари које су “тенденциозно испуштене”.

Сматра да је недопустиво је када се говори о протестима опозиције употреби термин “свекупуно мирни”.

“Циљ извештаја је да се информише јавност Европе о дешавањима У Србији. Када изоставите да су присталице Савеза за Србију насилно упале у зграду РТС-а, европска јавност се неће упознати са природом СЗС-а, што је за мене тендециозно изостављање”, оценила је премијерка.

Истовремено, она је упитала у колико европских земаља је неко упао у јавни сервис.

“Да ли мислите да је то мала и не тако важна информација, да је неко упао, ломио ствари и слично. (Шеф делегације ЕУ у Београду Сем) Фабрици је рекао да се то подразумева под изразом свеобухватно мирни протести”, рекла је Брнабићева.

Додала је и да је извештај о напретку за парламент констатовао да је председница Скупштине иницирала дијалог са свим парламентарним странкама, али није нашао за шодно да управо те неке странке, од којих неке немају посланичку групу, нису прихватиле ту иницијативу.

Подели на: