„Недеља Црвеног крста“ у општини Ново Брдо

Међународна манифестација „Недеља Црвеног крста“ обележава се свечаностима и пригодним активностима и у општини Ново Брдо.

 

Представници Црвеног крста Гњиланског региона, пред стотинак ученика Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Прековцу, говорили су о историјату ове међународне организације и значају који и данас има у свету и код нас. Активисткиња Црвеног крста и учетиљица из Косовске Каменице Данијела Максимовић одржала је стручно предавање о борби против трговине људима.

„Савремено друштво улаже велике напоре у циљу превенције и спречавања трговине људима и у томе и ми одавде, из Косовског Поморавља, треба да дамо свој допринос, јер смо и сами потенцијална мета“, рекла је Максимовићева и саветовала децу на који начин овај облик међународног криминала могу препознати и како да се заштите.

После предавања, активисти Црвеног крста су демонстрирали показну вежбу пружања прве помоћи повређеним особама. Секретар Црвеног крста Косова и Метохије Драгиша Мурганић истакао је важност ове организације и њен племенит рад у хуманитарним активностима.

„Црвени крст Косова и Метохије окупља велики број активиста и волонтера. Делујемо у 22 општине на КиМ. Редовно учествујемо у акцијама попут доделе хуманитарне и социјалне помоћи, добровољног давања крви, органозујемо стручне екскурзије и путовања, али и радимо упознавање и дружењу наших младих чланова из различитих средина“, каже Мурганић.

Организација Црвеног крста Гњиланског региона покрива читаво Косовско Поморавље, а осим у Гњилану, још су активни и у Косовској Витини, Новом Брду и Косовској Каменици.

Подели на: