Најновије вести

„Неинформисаност један од највећих проблема пољопривредника“

Буџет Министарства пољопривреде руралног развоја и шумарства износи више од 50 милиона евра. Министарство је расписало позив за подршку пољопривредницима чији је конкурс у току.

 

Министарка пољопривреде Дијана Живић казала је да ће део новца из буџета бити намењен за помоћ пољопривредницима.

„Буџет Министарства за пољопривреду, шумарство и рурални развој износи 59. 168. 229 евра од тога за програм руралног развоја и грантове издваје се 25. 527.000 евра, програм за субвенције и директно плаћање издваја 3.100. 000, а за програм капиталних инвестиција 4.216.000, остало је за плате, робе и друга плаћања“.

У току је конкурс за пољопривредне пројекте, а Живићева је нагласила да министарство финансира до 70 посто пројекта пољопривредних делатности, док осталих 30 посто финансирају сами пољоприведници.

„Подршка је за капитална улагања, побољшање хигијенских услова на сточарским фармама, побољшање стандарда воћа, поврћа, меса, млека и млечних производа, јаја и осталих пољопривредних производа, повећање површине са воћем и поврћем на плантажама али и у пластеницима“, рекла је Живићева и додала:

„Највише пажње посвећујмо модернизацији, новој техници, технолигији, које омугућавају бољи и лакши рад пољопривредним произвођачима, али и за програм за наводњавање како би се превазишао проблем суше за време лета ради побољшања производње“.

За програма руралног развоја 2014-2020 године могу да конкуришу сва физичка и правна лица, рекла је министарка Живић. Најмање новца је за сточаре. Због, како каже, недовољног буџета, МПРРШ може да подржи само једну од четири фарме које аплицирају.

„Нажалост немамо довољно буџета за помоћ свим фармерима, али је велика потражња за тим и преко хиљаду њих се пријавило за пројекат развој пољопрвреде“.

Министарка истиче да је током мандата посетила велик број фармера и да је навећи проблем са којима се суочавају неинформисаност.

„Велики број фармера има проблеме са механизацијом која је застарела, немогућност наводњавања својих земљишта, али највећи проблем је неинформисаност, зато смо органзовали неколико сесија информисаности грађана наручито у руралним пределима где информације до њих тешко стижу“.

Пољопривреда је важна грана за сваку земљу, раст се свакако уочава пре свега када је питању прехрамбена индустрија у квалитету и безбедности хране, нагласила је Живићева.

„У руралним подручјима се уочава раст сеоског туризама, где се омогућава побољшање услова за живот, али такође је велика заинтересованост младих, а и жена“.

На питање, на који начин министарство може да надокнади штету пољопривредницима услед временских непогода или суше, министрака је казала:

„Када је у питању пољопривреда, времнски фактори и билошки процеси су ти на које пољопривредници не могу имати утицаја. Министарство је обезбедило полисе осугурања производа 50 посто субвенционисања прозвода“.

Министарка пољопривреде шумарства и руралног развоја Живић рекла је да су агро-бизниси послови као и сваки други, „али када су у питању агро-бизниси постоје ризици од времнских непогода, али је Влада ту која много више субвенционише агро-бизнисе од осталих. И ако се предано ради може се од тога живети“.

Говорећи о извозу пољопривредних производа, Живићева је рекла да је он веома мали и да није на задовољавајућем нивоу.

„Највећи раст пољопривредног извоза забележн је 2017. године када је био 35,5 посто више него 2016. године“, рекла је она.

Пољоприведници у општини Грачаница нису довољно упућени са могућностима које министарсво пружа, ко ни то ко је на челу Министраства пољопривреде шумарства и руралног развоја.

„Већ 40 година се бавим пољопривредом, обрађујем 32 хектара. Од својих 8, под закуп имам осталих 24. Држим 6 крава, 6 бика и око 120 свиња и прасића. Увек сам конкурисао за субвениције, али ове године нисам, јер никада ништа нисам добио. Нако добије све, а неко ништа“, рекао је Милорад Стојановић из Чаглавице и додао, да на челу министарства треба да буде неко ко познаје пољопривреду.

„Бавим се пољопривредом у мањој мери, чуо сам да министраство даје субвениције на одређену површину земљишта које се обрађује, али не знам баш тачно колико, не знам ко је министрака пољопривреде“, рекао је Марјан Радовановић из Грачанице.

„До прошле године обрађивао сам око 30 хектра али сам ове године смањио и сада обрађујем 10 хектара земљишта, због лоше продајне цене и лоше зараде. Користим субвенције које Министраство пољопривреде пружа, за пшеницу, кукуруз, мада са новим пројектком где министарство помаже пољопривредницима 70 поста нисам упознат. Сада не знам ко је на челу министраства“, рекао је Дејан Перић из Грачанице.

На територији општине Грачаница тренутно има око 630 регистрованих пољопривредних газдинстава у регистру Министарства пољопривреде и шумарства Косова.

Подели на: