Најновије вести

Неки нису одушевљени Отвореним Балканом, јер не држе они волан

Председник Србије Александар Вучић, који је раније данас разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком на Бледу, рекао је да није тачно да је Лајчак критиковао иницијативу “Отворени Балкан”, недавно на Европском форуму у Алпбаху, али и поново констатовао да не постоји одушевљење том регионалном иницијативом у појединим земљама.

 

 

Разговарали смо о томе. Другачије је Лајчак говорио. Мислим да је Агон Бајрами (главни уредник приштинске Кохе) објавио… Другачије је Лајчак говорио”, рекао је Вучић новинарима на Бледу упитан да ли је разговарао са Лајчаком о “Отвореном Балкану”, будући да су се у приштинским медијима појавили наводи да Лајчак критикује ту иницијативу.

Са друге стране, Вучић је поновио да свакако не постоји одушевљење том иницијативом у свим земљама.

“Недвосмислено сам рекао да је то зато што немају волан у својим рукама. Раније су научили да нам направе палачинке, али не да ставе нутелу, ако може неки намаз који није леп, па да нам дају да поједемо. Сад смо научили сами да правимо палачинке, да ставимо нутелу и да их поједемо. Што би се то некоме свидело, да ја могу пред свима да кажем да је Србија друга у Европи по стопи раста”, упитао је Вучић.

Како каже, наравно да ће бити више незадовољних него срећних.

Зато је, истиче, важно да ми то добро разумемо и да, иако није туђ интерес да Србија напредује, да то мора да буде наш интерес – да сами себи помогнемо.

“Ми то разумемо, Северна Македонија, Албанија, јасно видимо да је боље да до Скопља или Тиране идемо без граница… Али, што би други”, рекао је Вучић.

Поновио је да је важно за нас саме да почнемо да одлучујемо о својој субдини.

“Знам да су због политике ‘Балкан Балканцима’ многи политичари страдали, али мислим да то једино може да нас спасава у овако компликованим условима”, рекао је Вучић.

Поновио је и да је тема готово свих форума Кина, те упитао како неко мисли да победи ту земљу.

“А, шта ћемо са Србијом, јер у Србији су два највећа извозника ‘Зиђин’ и ХБИС. То су наше компаније, оне у Србији производе, али видеће их као кинеске”, приметио је Вучић.

Додао је да је на састанку са председником Европском савета Шарлом Мишелом истакнут занчај изградње пруге БеограђНиш-македонска граница, што је, каже, од огромног значаја, јер ће суштински да мења Србију.

“Није једноствана ситуација, 4. и 5. септембар су за који дан. Ако Албанци крену са кампањом за признавање и чланство у међународним огранизацијама, за нас нема спавања. Много тога ће да се збива и биће веома интересантна јесен по политичким питањима”, рекао је Вучић.

Подели на: