Најновије вести

Нема деескалације док се специјалне јединице налазе на северу и док се хапсе невини 

МАСОВНА ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ГРАЂАНА ОД КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ  ДО ЗВЕЧАНА

Доктор Драгиша Миловић  рекао је да су овом величанственом мирном шетњом грађана Кососвске Митровице и  свих запослених у КБЦ желели да симболично покажу да јесу за мирно решење кризе која траје на северу већ трећу недељу, али, пре свега да покажу у каквој драматично тешкој ситуацији живи српски народ, нарочито деца
Више хиљада грађана Косовеске Митровице, у понедељак 19. јуна,  мирном шетњом од споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици до Звечана исказало је миран протест због свакодневних хапшења Срба на северу Косова и Метохије и захтевали ослобађање невино ухапшених. Такође су поновљени захтеви да специјалне јединице косовске полиције напусте север и да престане терор Приштине над Србима, али и да су Срби за мирно решење кризе на северу.
На почетку колоне су били запослени у КБЦ Приштина, лекари и друго особље у белим мантилима а носеили су и транспаренте са порукама “Стоп Куртијевом режиму”, “Далибор Спасић није крив”, “Свуда у свету лекари су хероји, само су за Приштину криминалци”, “Ко је следећи?”, на српском и енглеском језику.
У Звечану се колона стопила са грађанима који недељама протестују испред зграде општине, где асу се окупљенима обратили доктор Драгиша Миловић  и Главна сестра КБЦ Косовска Митровица Ивана Стојсављевић.
Доктор Драгиша Миловић  рекао је да су овом величанственом мирном шетњом грађана Кососвске Митровице и  свих запослених у КБЦ желели да симболично покажу да јесу за мирно решење кризе која траје на северу већ трећу недељу.
“Али, пре свега да покажемо у каквој драматично тешкој ситуацији живи српски народ, наша деца. Трећа недеља како међународној и домаћој јавности и свету говоримо да се хапсе, прогањају, застрашују наши најбољи привредници, спортисти, студенти, радници, а ево сада и медицински техничар који ради у Клиничко-болничком центру. Има ли краја овом терору који долази из Приштине? Они кажу да смо етничка заједница – од народа у својој држави су нас прогласили етничком заједницом. И кажу да смо најзаштићенија заједница у свету. Наш народ би рекао камо среће да је тако”, рекао је Миловић на протесту.
“Чињенице и истина говоре нешто сасвим друго. Истина је да је од 1999. у присуству десетина хиљада војника Кфора, Унмика, ОЕБС-а протерано преко 200.000 Срба са огњишта. Истина је на југу у градовима нема Срба. Истина је да смо претрпели погром 17. марта 2004. Истина је да се уништавају цркве и манастири. Истина је да се и данас убијају Срби и да им се пуца у леђа. Истина је да нашој деци на путу специјалне јединице држе уперене цеви изнад главе, јер су деца возила свој квад. То је истина како живи српски народ на КиМ”, навео је Миловић.
“Нема смиривања док се специјалне јединице налазе на северу и нема деескалације док се хапсе невини и док се не пусте из казамата. Нема деескалације док се и даље проглашавамо руљом, терористима и онима који не поштују право и правду. То нам говоре они који не поштују одлуку да се узурпирана земља Дечанима врати ево већ седам година”, поручио је Миловић.
Истакао је да важе двоструки стандарди – једни за Албанце, други за Србе.
“Против смо сваког насиља, осуђујемо насиље и над новинарима и над Кфором и полицијом, али и насиље над нашим невиним грађанима. Имам поруку за наше комшије Албанце – живели смо и желим да живимо заједно једни поред других у миру. Порука свету – не може се срећа једног народа градити на несрећи другог народа. Останимо сложни, јединствени, немојмо да се делимо, морамо тражити јачу подршку и заштиту од наше матичне државе Србије, јер само тако остаћемо на својим вековним огњиштима”, рекао је Миловић.
Главна сестра КБЦ Косовска Митровица Ивана Стојсављевић поручила је на протесту да се обраћа у име свих забринутих грађана због прогона, застрашивања и хапшења која долазе из Приштине.
“Ово није политички скуп, овде смо да искажемо протест због хапшења наших суграђана и пребијања наше деце. Овде смо да затражимо ослобађање Радоша Петровића, Душана Обреновића, Милуна Миленковића Лунета, Немање Влашковића, Милована Божовића, Слађана Трајковића и нашег колеге медицинског техничара Далибора Спасића. Овде смо да искажемо протест против специјалаца који су пре два дана тукли двоје малолетне деце, брата и сестру, само зато што су Срби. Са једним циљем – да се утера страх грађанима, да се не осећамо безбедно, да не видимо перспективу за нашу децу, они желе да се иселимо. То је намера Куртија да се један део похапси, а други протера”, поручила је Стојсављевићева на протесту у Звечану.
Нажалост, додала је, јутрос је ухапшен још један Србин Урош Вукашиновић у Лепосавићу.
“Па се сви питамо ко је следећи? Овом приликом желимо да се обратимо и домаћој и светској јавности, међународним институцијама, Кфору, Еулексу, ОЕБС-у да нас заштите од Куртијевог терора и да се ухапшени невини људи ослободе. Тражимо да нас наша матична држава Србија заштити и да се специјалци повуку са сервера. Да наша деца и студенти могу да полажу испите, да ми можемо да лечимо пацијенате без обзира на верску и националну припадност. Своју хуманост показујемо свакодневно лечећи Србе, Албанце, муслимане, Турке, Египћане, Роме. Морамо бити јединствени и сложни, не смемо сада да се делимо”, навела је Стојсављевићева.
На крају је послала поруку: “Решени смо да останемо на својим огњиштима, у својим кућама, становима, јер живимо вековима на својој земљи”.
С.К.
Подели на: