Најновије вести

Нема помирења без решавања судбине несталих лица

Конференција у Медија центру у Београду поводом Дана несталих лица 30 августа

 

Заједничка порука са овог скупа у Београду, како је рекла Гордана Ђикановић, члан Удржења Косметски страдалници је “Ко хоће нађе начин, ко неће нађе изговор”
Удружење породица „Косметски страдалници“ и међуетнички Ресурсни центар за нестала лица из Приштине одржали су заједничу конференцију за новинаре у Медиаја центру у Београду поводом Међународног дана несталих лица 30. августа, са које је поручено да нема правог помирења и напретка на овим просторима без расветљавања судбине несталих лица у региону и кажњавања оних који су чинили злодела. Заједничка порука са овог скупа у Београду, како је рекла Гордана Ђикановић, члан Удржења Косметски страдалници је “Ко хоће нађе начин, ко неће нађе изговор”.
Конференција под називом: „Ко хоће нађе начин, ко неће нађе изговор“ истим поводом, под истим називом и учесницима биће одржана у понедељак и у Приштини 29. августа.
Гордна Ђикановић је рекла да је по подацима УН прошле године било 1630 имена несталих са интегрисане листе, а да их је ове године 1621 и да се може рећи да је то известан успех јер је идентификовано 9 лица.
Начелница Одељења за нестала лица, Комисије за нестала лица Републике Србије, Љиљана Крстић рекла је да у региону има 9 876 несталих лица, од којих 1621 на Косову и Метохији, 1953 у Хрватској и 6 302 у БиХ.
Извршни директор Ресурсног Центра из Приштине Бајрам Ћеркинај је такоће тражио да се ово питање измакне од политике.
-Двадесет и три године након завршетка оружаних сукоба на Косову и Метохији (Косову), на интегрисаној листи несталих се још увек налазе имена 1621 особе, чија судбина није разрешена. Нити се зна да ли су живи, нити им се гробови знају. У лабораторијама за ДНК анализу, уместо њихових имена, стоји број и шифра. А свако од њих је био нечији син, отац, брат, мајка, сестра… Ми, чланови њихових породица, за протеклих готово четврт века, све смо сузе исплакали. Али се нисмо уморили трагајући за истином о нашим најрођенијима, борећи се за правду и истину. Јер, ми на заборав немамо право. Немамо ни бојазан да кажемо ко је крив што је листа несталих готово „залеђена“, што је све мање екшумација и идентификација, а наша агонија и даље траје.
Институције, и међународне и домаће, затајиле су. Пале су на испиту хуманости. Најодговорнији су што се питање киднапованих и несталих лица, свих претходних година, није нашло за преговарачким столом Београда и Приштине у Бриселу. Недавно су почели нестале да помињу, али не и да одговорно и искрено траже заједничке модалитете како би се процес разоткривања истине о судбини још 1621 лица, убрзао.
Одавно је требало сви они да швате да је питање несталих не само за нас, њихове породице, најважније питање. Сасвим је сигурно да без разрешења судбине и последњег лица киднапованог или несталог на Косову и Метохији (Косову), нема напретка. Нема помирења ни мира у региону, а сви званичници истичу да им је то најважније. Зато са пуним правом тражимо: Договорите се и урадите оно што је давно требало урадити. Отворите архиве, размените информације, пронађите све нестале. Вратимо достојанство свим невиним жртвама и њиховим породицама! Ово је порука Удружења Косметски страдалници.
– Тражимо одговорност, одлучност, храброст, хуманост, непристрасност, ефикасност у раду свих релевантних чинилаца, тражимо саосећање, признање.
-Провлаче нас кроз пројекте, едукативне радионице, форуме, транзициону правду, скупове, саборе, да нас упосле и да нам на перфидан начин заокупирају и ово мало здравог разума што нам је остало, да занемаримо предрасуде и стереотипе, да превазиђемо себе.
-Претворили смо се у говорнике, учеснике, медијаторе, уводничаре… иако то нисмо желели нити хтели. Јер нам је једини циљ био да добијемо одговоре на питања, ко, зашто, где и како…Ми хоћемо да пронађемо нашу децу, родитеље, браћу и сестре, пријатеље и комшије, рекла је Шћепановић.
После одржане конференције за новинаре, чланови породица несталих су са Бранковог моста бацили венац и цвеће у Саву у знак поштовања и сећања на сва нестала лица.
 С.Ђукић

Подели на: