Најновије вести

Нема резултата у договорима

Једанаети дан на барикадама у Јарињу на северу Косова и Метохије

 

Након састанка преговарача у Бриселу Петра Петковића , директора Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије и представника Приштине Бесника Бисљимија са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, није постигнут никакав договор у вези кризе у покрајни настао једностарним потезом Приштине о уводјењу реципроцитета на регистарционе таблице за возила. Разовори се настављају, а тај ишод ишчекују и окупљени у близини административног прелаза Јариње , који је у блокади једанаести дан.
Лепосавић, 30. Септембра- Стање на терену је непромењено. Смењује се градјани на локацији старог пункта у близини административне линије измедју Косова и Метохије и територије централне Србије, који су овде једанаести дан на протесту, али редовне су смене и специјлне полиције из Приштине , која је овде упала пре једанаест дана, без дозволе. Након извештаја да у Бриселу није постигнут договор у вези регистарских таблица, који је и повод за ову велику кризу, све остаје исто.
Повољно је што се разговори, како се сазнаје, настављају, и окупљени у Јарињу ишчекују да ће се наћи решење. У медјувремену магистрални пут Рашка- Лепосавић остаје блокиран за саобраћај, а барикаде тешких камиона дуге су и три километра. Преко администартивне линије може се смо пешке. Са почетком октобра почиње и нова академска година,па је све више и путника, највише студената, из централне Србије који овде студирају. Очекује се већи број путника који административни прелаз морају прећи пешке , како би неким превозом стигли до Лепосавића и даље до Косовске Митровице. На новонастале околности приморани су и сви они који овде живе , а раде у суседној општини Рашка или обрнуто. Није лако, али се мора издржати. Градјани на протестима ишчекују решење, али су и одлучни да истрају у својим захтевима, а захтеви су да се пре свега стање врати на оно пре почетка кризе, односно пре 20. Септембра , када је све почело.
Захтеви су и да специјална полиција из Приштине напусти север Косова и Метохије, која је овде упала и створила велику узнемиреност код становништва, као и да се повуче одлука о реципроцитету на регистрационе таблице. Док се ови захтеви не испуне, градјани су одлучни да остају на протесту, јер немају избора, само тако указују на свој проблем , боре се живот и опстанак на овим просторима, за словбоду кретања и будућност на дедовини.
Поред снага специјалне полиције на овој локацији су све чешће и патроле КФОР-а и ЕУЛЕКСА које надгледају ситуацију. В.В.

Подели на: