уторак, 29. новембра 2022. | 06:05
Најновије вести

Немачка и Француска радиће на покретању дијалога Београда и Приштине

Министар иностраних послова Немачке Хајко Мас оценио је да ће, све док односи Београда и Приштине не буду трајно решени, постојати тензија, због чега Берлин улаже напоре да покрене дијалог две стране како би се постигао свеобухватни споразум, који би обезбедио стабилност региона.

 

Мас је, у говору у Буднестагу, образлажући предлог владе за продужетак учешћа немачке војске у Кфору, подсетио и да је то био и циљ недавно одржаног самита земаља Западног Балкана који су организовали лидери Немачке и Француске у Берлину и најавио да ће Немачка и “наредних недеља и месеци радити заједно са Француском како би се коначно постигао тај циљ”.

И поред свог напретка, како је казао, последњих месеци је виђено погоршање у односима Београда и Приштине, а велики потенцијал за ескалацију он види, како је рекао, пре свега у Србима већински насељеним на северу северу Косова.

“Прошле недеље се то могло поново видети. Српска влада подигла готовост војске када је косовска полиција спроводила акцију, на више места на Косову, па и тако и на северу против организованог криминала”, рекао је Мас.

Он је рекао и да је командант Кфора током целе полицијске акције био у сталном контакту са српском страном, косовском полицијом, Еулексом, те и свим другим учесницима.

“Мисија је тиме, још једном, пружила допринос смиривању стања у тешкој ситуацији. То показује да је Кфор био и остао стабилизујућа снага. А што је још важније, Кфор ужива подршку обе стране, што је злата вредно посебно у актуелној ситуацији када је битна деескалација и посредовање, а то ће бити битно и наредних месеци”, сматра Мас.

Он је указао да овог месеца мисија Кфор улази у двадесету годину постојања, и да је то најдужа мисија немачке војске.

Навео је да је немачка војска некада имала 6.000 војника при Кфору и да је “захваљујући напретку протеклих година присуство стално смањивано”, па се тако у овом мандату број војника са 800 своди на 400.

Он оцењује да чињеница да се смањује присуство немачке војске јасна порука да на терену све функционише, али и да немачка војска може брзо и флексибилно реаговати на неочекивана погоршања безбедног стања, што, како каже, услед тензија може у свако доба да се догоди.

Подели на: