Најновије вести

Немачки посланици критикују Могерини због КиМ

Посланици парламентарне групе ЦДУ/ЦСУ и партије Зелених у немачком парламенту изразили су противљење наговештајима да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини спремна да евентуално узме у разматрање план о размени територија између Србије и Косова, у циљу нормализације односа Београда и Приштине, пише немачки дневник “Тагешспигел”.

 

Подсећајући да ће 29. априла о решењу косовског проблема на самиту у Берлину разговарати француски председник Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и делегације Београда и Приштине.

Немачки лист наводи да постоје гласине да је Могерини отворена за идеју размене територија.

Јохан Вадепул, заменик шефа посланичке групе ЦДУ/ЦСУ, оценио је за тај лист пред самит у Берлинуда да је план Могеринијеве опасан и да неће донети решење.

Вадепул сматра да би такав потез могао да поново изазове нестабилност и етничке сукобе на западном Балкану и да није искључено да би могао да доведе и до новог војног конфликта.

“Нема гаранције да би промена граница или размена територија остала ограничена на Србију и Косово”, рекао је немачки парламентарац.

Немачки лист тврди да су председник Србије Александар Вучић и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи подржали план о размени територија, док је Меркелова изразила противљење решењу које подразумева промене граница.

Вадепула је подржао и његов колега из Партије Зелених, Мануел Зарацин, који је за немачки лист рекао да су границе на западном Балкану неповредиве.

“Размена територија између Косова и Србије је табу и тако мора и остати”, сматра Зарацин.

С друге стране, како наводи Тагешспигел, француски став о овом питању оставља могућност различитих интерпретација.

Лист наводи да је бивши шеф француске дипломатије и некадашњи шеф мисије УН на Косову Бернар Кушнер назвао размену територија “добрим решењем”, на које би, како је додао, последњу реч требало да дају Вучић и Тачи.

Подели на: