Најновије вести

Неодговорна Приштина зауставила тражење несталих

Округли сто Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ одржан у Београду.

а све наше позиве, приштинска стране не одговара и игнорише захтеве за новим састанком, рекао је Одаловић и додао да је Приштина, на тај начин, зауставила процес тражења и косовских Албанаца
Удружење породица киднапованих и несталих лица, Канцеларије у Београду, на челу са Верицом Томановић и Олгицом Божанић, организовала је у четвртак други Округли сто ове године на тему „Актуелно стање процеса тражења несталих лица на Косову и Метохији“. На Округлом столу су активно учествовали сви позвани учесници међу којима су били Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе РС и шеф беогардске делегације Радне групе за нестале, др Сузана Матејић, члан стручне службе Комисије за несатле, Снежана Станојковић, тужилац за ратне злочине Таужилаштва у Београду, Метју Холидеј, шеф програма за Западни Балкан ИЦМП-а, Мартина Фава, регионални координатор за питања несталих лица МКЦК и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије. На овом састанку је закључењно да се упути апел да се провере све локације које су доставиле обе делегације, београдска и приштинска, да се поштују потписани споразуми и да се хитно предају идентификована тела која чекају због опструкције албанске стране. Закључено је такође, да се одржавају чешћи састанци срспког и албанског удуржења и да се хитне провере свих захтеваних локација раде без укључивања политике јер је пробелм несталих лица хуманитарног карактера.
Процес тражења несталих лица је заустављен због неодговорности Приштине, констатовано је на округлом столу.
-Очекивали смо да ће процес тражења несталих лица добити пун замах након Лондона 2018., када је потписана заједничка декларација о несталима, затим дијалога у Бриселу и Вашингтонског споразума где је питање несталих уврштено у важне тачке за стабилизацију ситуације, навео је Одаловић.
Приштина игнорише наше захтеве
Са жаљењем је констатовао да је крајње неодговорно понашање приштинских институција према том проблему довело је до његовог потпуног застоја. Одаловић је подсетио да су делегације Београда и Приштине прошле године у Бриселу дефинисале шта је битно и да су утврђени планови, док је Приштина преузела обавезе које је већ више пута имала. -Препознали смо десетак локација на Косову и Метохији које би требало проверити и веровали смо да ће Приштина реализовати наше захтеве. Ми смо претражили, на основу наших информација, које смо дали и приштинској страни, пет локација у северном делу Косовске Митровице и на свих пет локација пронађени су посмртни остаци косовских Албанаца који су идентификовани, навео је Одаловић. Вељко Одаловић је рекао да је завршена екшумација и на локацији Кижевак, уз присуство приштинске делегације, и да је ту идентификовано седам посмртних остатака Албанаца. -Међутим, на све наше позиве, приштинска стране не одговара и игнорише захтеве за новим састанком, рекао је Одаловић и додао да је Приштина, на тај начин, зауставила и процес тражења косовских Албанаца.Указао је да Приштина није одговорила на захтев Београда да се договоре о примопредаји посмртних остатака из Крижевара, који се сада налазе у Београду. Имамо такође одређене захтеве Приштине за неке локације у Сурдулици и Сјеници. Ми смо им понудили и да доведу сведоке, који ће бити заштићени, али они нису одговорили на наше позиве, рекао је Одаловић и истакао да је српска страна спремна да настави рад.
Тражи се убрзање отварања архива
Председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић изјавила је да се још увек трага за 563 лица са списка удружења. Она је истакла да је проблем несталих лица искључиво хуманитарни и да га тако треба третирати. – То је цивилизацијско и хуманитарно питање које мора бити приоритет у преговорима Београда и Приштине и нико нема право да нам ускраћује истину ма каква она била, истакла је Томановић.
Верица Томановић очекује убрзање рада на отварању архива ОВК, КФОР, Хашког трибунала, УНМИК-а, НАТО, ОЕБС и других невладиних хуманитарних организација, које ће помоћи проналаску нових информација о појединачним и масовним гробницама. Такође, тражи да се провери шта показују сателитски снимци са терена КиМ, Централне Србије, Албаније и Македоније и пита да ли су најзад доступни подаци из архива ОВК. Тужилац за ратне злочине Тужилаштва у Београду Снежана Станојковић изјавила је да ће Тужилаштво у свакодневном контакту са Комисијом за нестала лица и да ће проверити сваку информацију о извршеном ратном злочину. Она наглашава да Тужилаштво углавном има контакт са сведоцима и жртвама, а да, на жалост, то што време које је протекло додатно отежава истраге.
Шеф програма за Западни Балкан Међународне агенције за нестала лица (ИЦМП) Метју Холидеј је рекао да та организација више од 20 година сарађује са властима у Београду и Приштини покушавајући да их приволи да решавају проблем несталих лица. -За то време сакупили смо више од 15.000 генетичких узорака од породица несталих, узели ДНК са више од 6.000 посмртних остатака са територија Србије, али и Косова, и идентификовали смо 2586 несталих особа, рекао је Холидеј. Он је нагласио да се процес временом успорио и да има врло мало информација о новим гробницама.
С.Ђукић

Подели на: