Најновије вести

Непозната судбина више од 500 Срба несталих на Косову

Од 1.653 лица која су нестала на Косову и Метохији, 570 су неалбанци, од којих је убедљиво највише Срба, показују подаци Међународног комитета Црвеног крста. У мртвачници у Приштини налазе се кости 350 људи чији се идентитет може утврдити само ДНК анализом.

 

Многе породице несталих Срба на КиМ већ деценијама чекају на истину и правду, а трачак наде или утехе добили су у уторак када су неке од њих у просторијама удружења породица киднапованих и убијених на КиМ посетили председник Александар Вучић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и обећали помоћ у оквиру својих надлежности. Да је веома тешко доћи до истине и правде у вези са несталим лицима на Косову и Метохији, показују како бројке међународних организација тако и искуства Комисије за нестала лица чији је председник Вељко Одаловић.

– Од 570 неалбанаца који се и даље воде као нестали на Косову и Метохију, убедљива већина су српске националности, а остало чине Роми, Турци… Према подацима Међународног комитета Црвеног крста на Косову и Метохији, било је више од 5.800 несталих лица и то, углавном, након 10. јуна 1999. године и повлачења војске СР Југославије са КиМ после НАТО бомбардовања. Комисија је успела до сада да реши више од 4.000 случајева. Многе од њих смо решили административним путем. Наша радна група успела је да директно пронађе 386 несталих Срба на Косову и Метохији – истиче Одаловић за “Блиц”.

Како каже, најтеже је доћи до информација јер Приштина не жели да сарађује.

– Ми проблеме несталих не решавамо по националности већ по абецедном реду. Предали смо Приштини чак 2.000 докумената и извештаја о потенцијалним локацијама несталих, али са друге стране нисмо добили ништа. Нама би у прикупљању информација о убијенима и несталима много значила архива ОВК-а, али, нажалост, и даље нам је недоступна. У мртвачници у Приштини налази се више од 350 тела или делова тела чији се идентитет може утврдити само ДНК анализом – наглашава Одаловић.

Највише убијених Срба пронађено је у метохијској области.

– Нашли смо 26 лешева у јами код села Клина. Реч је о српским цивилима који су били заробљени у илегалним затворима. Такође, више од десет тела откривено је код Малишева, у близини Призрена, и у контејнеру код Гњилана а из Радоњичког језера извађено је 40 српских лешева – подвлачи Одаловић.

Циљ комисије је и да разреши случај “Жута кућа” за који је недавно процурила преписка Унмика у којој један од сведока трговине органима на Косову и Метохији до детаља испричао како је возач камиона превозио заробљене Србе са Косова у Албанију.

– Реч је о заробљеницима који су били у илегалним затворима на Косову. А након одласка наше војске са Косова пребацивани су у Албанију. И за то постоје изјаве возача тог камиона. Нама је веома битна подршка међународне организације како бисмо имали приступ архивама. Рецимо, са Сержом Брамерцом имали смо конструктиван договор – апострофира Одаловић.

Како каже, не постоји спремност Приштине да искрено учествује у проналажењу несталих лица.

– Чим добијемо захтеве Приштине да истражимо локације за које се сумња да су масовна гробница, ми то и учинимо. Тако смо недавно испитали локацију код Рашке или Медвеђе јер не желимо да Приштина то политички злоупотребљава. С друге стране, раније је било много лакше да отворимо локације на Косову јер је Еулекс имао већа овлашћења, док сада свака претрага мора да се уради по налогу тужиоца. А када се има у виду да су на власти и неки припадници ОВК-а, онда је јасно због чега нису спремни да сарађују. Свако нађено тело је нови доказ о злочинима ОВК-а – каже Одаловић.

Подели на: