Најновије вести

Несрећа у руднику “Соко” – осам рудара страдало, најмање 20 повређено

У руднику мрког угља “Соко” код Сокобање обрушио се део јаме. Страдало је осам рудара, док је најмање 20 њих повређено. Саопштена су имена погинулих.

 

 

Директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић каже за РТС да је несрећа велика и да је, према првим информацијама, погинуло осам рудара, а да је око 20 њих повређено.

Истиче да су углавном у питању лакше повреде.

“Више околних центара је послало све своје екипе које су могли, па и ми, део се превози у Општу болницу Алексинац. За сада имамо довољно капацитета”, додаје Живадиновић.

Наводи да нема информације колико је још заробљених рудара.

Каже и да се ради о алексиначкој смени, тако да је већина рудара из Алексинца.

У смени било 49 рудара, 18 збринуто у Општој болници у Алексинцу

Директор Опште болнице у Алексинац доктор Горан Видић каже за РТС да су четири екипе Дома здравља Алексинац на терену, ако и екипе из Зајечара и Књажевца које су укључене.

Наводи да је у Општој болници у Алексинцу збринуто 18 повређених рудара – 15 са лаким повредама, двојица са повредама лакта и један са серијским преломом пет ребара, али да је и он ван животне опасности.

“Сви пацијенти који нису хитни и операције које су планиране су отказани, пацијенти су пуштени, мобилисали смо и остала одељења у згради. У овом тренутку ми немамо проблем са капацитетима”, додаје доктор.

Истиче да су у контакту са управом рудника и да је 49 рудара било у смени.

“Тешка је ситуација овде, ту је и родбина, људи су узнемирени. Нама није нажалост прва несрећа. Алексинац и околина су познати по томе, то се сада поновило”, наводи Видић.

У Нишу збринута два рудара; др Перишић: Имамо најаву доласка 20 до 30 рудара

Директор УКЦ Ниш доктор Зоран Перишић каже за РТС да су за сада у тој здравственој установи збринута двојица рудара, оба са повредама грудног коша.

“Имамо најаву доласка једне веће гупе – између 20 и 30 повређених рудара, тако да ће они бити сви прегледани и врло вероватно збринути у Клиничком центру. Сви ће добити најбољу медицинску негу, у то не треба сумњати”, додаје доктор.

Истиче да имају капацитете и да су све службе спремне.

Руководство саопштило имена страдалих рудара

Директор ЈП ПЕУ Ресавица Саша Спасић саопштио је имена погинулих рудара. Изразио је саучешће породицама страдалих.

Спасић је изјавио да су овој несрећи страдали:

Златковић Дарко – 1979. годиште

Тривунац Ненад – 1985. годиште

Грујић Радован – 1975. годиште

Петровић Петар – 1991. годиште

Чокорило Бранко – 1966. годиште

Златановић Бранислав – 1967. годиште

Живковић Братислав – 1963. годиште

Стајић Бојан – 1988. годиште

Објаснио је да се рударска несрећа у јами рудника “Соко”, догодила нешто после четири сата ујутру у делу лежишта рудника источног поља у трећој смени, приликом редовних радова на експлоатацији угља.

“Према још незваничним информацијама, дошло је до зарушавања угља у откопној комори ВЕ 3/1 и наглог продора метана у радни простор. Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту”, рекао је Спасић.

Директор рудника “Соко” Драго Милинковић рекао је да је рудник изгубио осам вредних радника и изразио саучешће породицама страдалих рудара.

“Мере безбедности које предузимамо у руднику су на највишем нивоу, али овог пута се десило нагло издвајање метана и нисмо ништа могли да урадимо”, каже Милинковић.

И Немања Денић, директор Алексиначких рудника, изразио је саучешће породицама настрадалих рудара.

“Радници Алексиначких рудника изводе радове у руднику ‘Соко’ и део су овог колектива. Мере се максимално поштују, али су ово ситуације које је немогуће предвидети”, рекао је Денић.

Михајловић: Ово је тежак тренутак за све

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је рудник у којем се несрећа догодила и изразила саучешће породицама страдалих рудара.

Министарка Михајловић изразила је у име Владе саучешће породицама погинулих.

“У име Владе Србије, у име свих нас и своје лично име изражавам саучешће породицама страдалих. Држава ће помоћи колико год је могуће породицама. Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије”, рекла је Михајловићева.

Вучић: Нема речи утехе у оваквој трагедији

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породицама рудара страдалих у несрећи у руднику угља “Соко”.

“Њихова часна професија, једна од најтежих на свету, одувек је захтевала људе посебног кова: храбре, упорне, чврсте и непоколебљиве. Управо су њихов свакодневни труд и самопрегорни рад одувек представљали саму срж и окосницу целокупног развоја наше земље и зато Србија данас посебно жали због губитка њихових живота, јер нема речи утехе у оваквој трагедији”, навео је Вучић.

Шесторица страдалих рудара из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић каже за РТС да се нажалост поново у том месту догодила трагедија. Изражавам саучешће свим породицама настрадалих рудара, поручује Радичевић.

У несрећи је погинуло осам рудара – шесторица су из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање.

“Тренутно у јами се налази рударски инспектор са јавним тужиоцем и комисијом која је формирана од стране управе рудника како би се утврдили узроци несреће и очекујемо убрзо да изнесу тела настрадалих рудара”, навео је Радичевић.

Указао је и да је 18 рудара на болничком лечењу, као и да нико није животно угрожен.

Председник општине Соко Бања Миодраг Николић рекао је за РТС да је ово заиста велика трагедија и за Алексинац, али и за Соко Бању.

Истиче да је последњих година много уложено у побољшање безбедносних услова.

“Просто против природе не можете, истрага ће показати да ли је то тако… Губитке ових младих људи и њухових породица неће моћи нико да надокнади, али општине Соко Бања и Алексинац, рудник и министарство су ту да изађу у сусрет и помогну и деци тих рудара и сви смо ту на располагању”, додаје Николић.

Брнабић упутила саучешће породицама страдалих рудара

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је телеграм саучешћа породицама страдалих рудара у несрећи која се догодила рано јутрос у руднику угља “Соко”.

“Веома ме је потресла вест о страшној трагедији која се јутрос догодила у руднику “Соко”, у којој је живот изгубило осам рудара. Радећи један од најтежих послова, они су свакодневно доприносили и развоју наше земље. Њихов свакодневни труд и рад, преданост и храброст не смемо и нећемо заборавити”, наводи се у телеграму саучешћа премијерке.

Додала је и да не постоје речи којима се може ублажити бол породицама настрадалих и навела да ће у овим тренуцима бити пружена сва помоћ породицама.

“Такође, желим брз и лак опоравак рударима који су повређени у јутрошњој несрећи. У име Владе Србије и своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа породицама, пријатељима и суграђанима страдалих”, навела је Брнабић.

Највеће несреће које су се догодиле у руднику “Соко”

Једна од највећих несрећа која се догодила у руднику “Соко” у Сокобањи однела је 29 живота, а догодила се 1998. године.

Дошло је до избијања отровних гасова који су довели до несреће када је страдало 29 рудара од којих је десет било изложено топлотном и механичком удару експлозије, а осталих 19 рудара се угушило јер није било довољно кисеоника.

Због упале и експлозије метана 1974. године у овом руднику настрадало је 15 рудара, док је идуће 1975. год. дошло до избоја гаса и материјала и том приликом је настрадало 5 рудара.

У овом руднику догодило је још неколико несрећа у којима су појединачно страдали рудари на свом послу.

Подели на: