уторак, 17. маја 2022. | 17:02
Најновије вести

Незапосленост и небезбедност кључни проблеми

Једна стопа земље ни ове године није остала необрађена. Комплетан атар је под пшеницом, кукурузом, ливадама и баштама. Људи су вредни и раде, али проблем је пласман производа на тржиште, каже представник села Дејан Рашић

 

У селу Лепина, у општини Грачаница, има око 100 српских домаћинстава у којима живи око 400 људи. За ово село је карактеристично да се његови житељи углавном баве пољопривредом и она је главни извор прихода за многе породице. Према речима представника села Дејана Рашића последњих година све мање њих се бави сточарством иако постоје идеални услови. Разлог за то су све учесталије крађе.

– Осим породице Славић која има фарму оваца и говеда, мали број мештана има стоку. Крађе трају више од једне деценије и људи су једноставно одустали – прича нам Рашић и додаје да се сада краду аутомобили и трактори, и наводи пример од пре неколико дана када је у суседном Скуланеву украден ауто Србину.

НА ОПРЕЗУ ЗБОГ ЛОПОВА

– Сада се мање чува стража у штали, али сви су на опрезу да не остану без аута или трактора. Увек нека напетост и страх – каже Рашић. Лепина је карактеристична и по томе да обрађивање земље није било прекинуто ниједне године. Захваљујући околним српским селима Скуланеву, Радеву, Батусу и Преоцу, који окружују атар Лепине, већих проблема није било. – Једна стопа земље, да тако кажем, ни ове године није остала необрађена. Комплетан атар је под пшеницом, кукурузом, ливадама и баштама. Људи су вредни и раде, али проблем је пласман производа на тржиште. По том питању ништа се не помера набоље и то нас брине – каже представник села Лепине. Мештани Лепине и околних села сложни су у оцени да је изградња по једног силоса за пшеницу и кукуруз у српским срединама преко потребна. Због немогућности да складиште летину људи су принуђени да у лето, односно јесен, продају пшеницу и кукуруз по ниским ценама. Та чињеница додатно утиче на купопродају, јер купци су искључиво Албанци и знајући за тај проблем при куповини додатно обарају цену.

– Добро би нам дошла и мања хладњача за поврће и воће. Чини нам се да би тако били конкурентнији, односно могли би да сачувамо оно што произведемо и сачекамо неку повољнију цену. Овако су многи ратари на губитку, а има породица које обрађују и по 50 хектара земље – рекао нам је Рашић. У Лепини ради ОШ „Вук Караџић” у којој наставу слушају ђаци из околних села. У њеним просторијама ради и протерана Пољопривредна школа из Липљана, као и одељење Поште и дечијег вртића. У непосредној близини је и сеоска амбуланта која ради у склопу Дома здравља Липљан-Доња Гуштерица, и у њој свакодневно дежурају два лекара. Мештани Лепине као проблем наводе и податак да немају никакав превоз до Грачанице, већ зависе од комби превозника који саобраћају до Липљана. Као највећи проблем на крају нашег разговора истичу незапосленост и чињеницу да због тога велики број младих људи напушта село. У разговору са представником села и житељима, чули смо доста позитивних коментара о ангажовању надлежних из локалне самоуправе када је у питању побољшање услова живота, односно, да се они труде колико могу.

НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ ВОДОВОДА

Председник општине Грачаница Срђан Поповић управо је у Лепини потписао меморандум о наставку изградње водовода за Лепину, Скуланево, Радево и Суви До. Потписао га је заједно са генералним директором Регионалне компаније „Вододовод” Иљиром Абдулахом. Мештани би воду из новог водовода требало да добију до краја године. У ова четири села у општини Грачаница прошле године изграђена је прва фаза водовода, односно главна водоводна мрежа, чију је реализацију финансирала швајцарска влада уз помоћ Регионалне комапније водовода из Приштине. Друга фаза водовода предвиђа повезивање шахти домаћинстава са главном линијом. Мештани Лепине, Радева, Скуланева и Сувог Дола до сада се никада нису пијаћом водом снабдевали из градског водовода, већ су користили бунаре у својим двориштима. Према речима Поповића, изградњом водовода решиће се њихов вишегодишњи проблем и мештани ће добијати исправну воду за пиће.

– Већ неколико месеци радимо на овом пројекту и све ово је део политике општинског руководства који подразумева равномерно улагање и развој свих места у општини Грачаница. Меморандум који смо потписали омогућиће наставак изградње друге фазе водовода у ова четири села. Реализација ће врло брзо кренути, а наши становници ће до краја године имати квалитетније услуге и квалитетнију воду – рекао је Поповић. Према потписаном споразуму наставак изградње водовода финансираће и општина Грачаница заједно са Регионалном компанијом „Водовод” из Приштине у висини од 45 одсто износа након спроведене тендерске процедуре. Пројектована вредност друге фазе водовода је 130.000 евра. Повезивање на водоводну мрежу значи много мештанима поменутих села, посебно због чињенице да последњих 20 година немају где да провере исправност бунарске воде коју користе. Мештани Лепине поздрављају реализацију најновијег пројекта који ће позитивно утицати на квалитет њиховог живота, али и подвлаче да је без решавања горућих питања које смо у тексту навели, посебно када су у питању млади људи, будућност прилично неизвесна. М.Ч.

Подели на: