четвртак, 06. маја 2021. | 03:26

Ни Брисел више не игнорише реалност: Нема решења за Косово без Русије

Чињеница да је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов изнео у јавност да се срео са Мирославом Лајчаком, европским посредником у дијалогу Београда и Приштине, и да су теме разговора биле Балкан и Косово, показује да Брисел не може даље да игнорише Москву кад је у питању косовски процес, изјавио је каријерни дипломата Владислав Јовановић.

 

Јовановић је то је за Спутњик изјавио поводом сусрета Чижова и Лајчака после ког је Русија саопштила да је правни основ за решавање косовског питања Резолуција 1244 Савета безбедности УН.
Бивши министар иностраних послова у Влади СР Југославије, напомиње да није пракса да се сваки састанак руских званичника са представницима ЕУ износи у јавност, вец́ се о томе обавештава само влада у Москви.
Брисел зна да нема решења за Косово без Русије
“Ово значи и да је Русија имала интерес да овај разговор изнесе јавно. То показује да је заинтригирана новим политичким и дипломатским налетом који Брисел и Вашингтон чине у последње време како би убрзали решавање питања Косова онако како га они виде. Такав приступ не одговара Русији, јер форсира интересе Запада и ставља Србију у неповољан и одбрамбени положај”, истиче Јовановиц́.
Он верује да Русија жели да има прецизнија обавештења: Који је циљ обнављања преговора, која је тежина проблема који ц́е се решавати, којом ц́е се брзином то чинити…
“Русија подсец́а да је незобилазна у решавању косовског питања, као стратешки партнер Србије, али пре свега као стална чланица СБ УН, органа који има последњу и најважнију реч у стављању тачке на решавање косовског питања. ЕУ је све то примила к знању, регистровала јавно, и самим састанком формално признала значај Русије у даљем решавању тог питања”, наглашава саговорник Спутњика.
Руски вето као “Дамоклов мач”
Јовановиц́ истиче да сада “лебди у ваздуху” и идеја о брзом решавању косовског питања.
“Сама та брзина је опомињуц́а, јер све што је брзо то је и кусо. То Србију излаже притисцима. Не знамо да ли та брзина значи да Трамп жели да се питање Косова бар у некој мери реши до нових председничких избора у Америци, или то значи да је питање Косова једна од форми такмичења Брисела и Вашингтона”, калкулише Јовановиц́.
Што се тиче става Русије, подсец́а саговорник Спутњика, он је познат – Резолуција 1244 је правна основа за било које преговоре и резултат мора задовољити и базичне интересе Србије.
“Постоји ‘Дамоклов мач’ над читав овај преговачки процес, а то је право вета које Русија има у СБ, у случају да тај евентуални споразум или компромис не буде у духу и садржају Резолуције 1244”, закључује Јовановиц́.
Непобитна чињеница да је Резолуција 1244 основ
Зоран Миливојевиц́, дипломата у пензији каже да састанак Чижова и Лајчака није изненађење, јер је јасно да се статус Косова не може решити без СБ УН нити без Резолуције 1244.
“Састанак је потврда тезе да овога пута ЕУ заиста жели да се то питање реши, и у том контексту потпуно је природно да се Лајчак састане са руским представником у ЕУ. Русија није активно учествовала у западним покушајима да се косовско питање реши преко колена. Међутим, сада је то питање дошло на дневни ред и сада је потпуно јасно да се без Русије ово питање не може решити”, каже Миливојевић.
Миливојевиц́ подсец́а да Русија вец́ учествује у процесу јер подржава став Србије, консултује се са Београдом и у току је свих дешавања.
“Ако на Западу постоји воља да се ово питање реши на начин који би одговарао интересима свих и у складу са међународним правом, сигурно да и контакти на релацији Брисел – Москва и Вашингтон – Москва морају да се врате на дневни ред. Другим речима, да Русија прати преговоре било директно или индиректно”, објашњава саговорник Спутњика.
Састанак Чижова и Лајчака је, по речима саговорника Спутњика, потврда да Србија не одустаје од става да нец́е признати Косово и да се ово питање може решити само на основу међународног права и Резолуције 1244.
“Ово је и индикатор да су и у ЕУ шватили да се ствар не може решити онако како је воља неких западних центара моц́и и на начин који не одговара ни интересима Србије али ни међународном праву”, наводи Миливојевиц́.
Међународна коференција са Русијом и САД
Политички аналитичар Драгомир Анђелковиц́ подсец́а да је током посете министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији јасно речено да је ЕУ задужена за преговоре. Другим речима, он је тада подсетио да је СБ УН поверио мандат ЕУ да се бави решавањем косовског питања.
“У моменту када су се Брисел и Вашингтон сукобљавали око тога ко би требало да води преговарачки процес, Русија је подржала ЕУ и то због међунардоног права. Напросто, СБ је институција која може да некоме повери да се бави преговорима. За сада, тај формат је европски”, објашњава Анђелковиц́.
На питање, да ли је овај актуелни формат добар или ц́е у будуц́ности морати да се осмисли неки нови, Анђелковиц́ каже:
“Могло би да дође до међународне коференције где би се директно укључили и Русија и Америка. За сада је добро да Русија консултативно буде укључена и да свима јасно стави до знања да без последње речи СБ УН – нема решења, а та реч је увек условљена, по потреби, и руским ветом. ”
Дијалог Београда и Приштине на високом политичком нивоу настављен је после 20 месеци паузе видео-конференцијом у којој су учествовали председник Србије Александар Вучиц́, косовски премијер Авдулах Хоти, шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ и специјални изсланик ЕУ Мирослав Лајчак. Директан сусрет две стране очекује се у четвртак у Бриселу.

Подели на: