Најновије вести

Ниче нова школа, оживљава сточарство

Село Дрен код Зубиног Потока

Зубином Потоку би била неопходна једна млекара која би вршила откуп млека и млечних производа, а нашој породици је потребан и мањи трактор, каже Дејан Мутавџић из Дрена
Брдско-планинско село Дрен у општини Зубин Поток, удаљено је око 18 километара од административног дела општине. Ово је једно од најнасељенијих српских села у општини које није запустело мада се налази на ободу општине у неразвијеном и неприступачном крају. У селу живи око 40 породица са децом и старим родитељима. Овде се очева реч и данас слуша и поштује. Владају патријархат и слога. Село има стару школу и малу цркву. Овог лета Република Србија је уложила средства и кренула је градња нове школе, чему се сви радују. Још се нешто позитивно дешава у овом делу Зубиног Потока. Оживљава сточарство. Породица Драгише Мутавџића која броји седамнаест чланова (Драгиша и супруга, три сина и две снахе, братанац, и њихова деца узраста од годину до 13 година) је пре две године кренула са гајењем оваца и крава. Овчарство се вратило у овај крај. О томе смо разговарали са Драгишиним сином, Дејаном Мутавџићем (33) одборником Српске листе, који је запослен у Путевима Србије и био на раду у Крагујевцу, Чачку и другим градовима Србије али га је завичај привукао себи и вратио назад фамилији и пословима око очувања прадедовског имања.
Стадо купили од кредита
Идеја да се крене у гајење оваца потекла је од најстаријег брата Срђана, каже Дејан. Сви су то прихватили и кренуло се са кредитом за куповину оваца, јагњади и крава. Сада ово домаћинство гаји 250 оваца и девет крава. Бригу око чувања ових грла води отац Драгиша. – Поред кредита, имали смо помоћ и од општине која нам је пре петнаест година донирала балирку за сено. То нам је јако важно јер ми годишње сакупимо са наших ливада и са ливада које узимамо у закуп од Албанаца, око 5000 бала сена, које нам је неопходно у ишрани оваца и крава. Око 12 хектара земље под пашњацима закупили смо од комшија Албанаца, а такође и 4 хектара ораница на којима сејемо жито. Наша породица има преко 16 хектара земљишног поседа, али тпошто еј то брдски крај, ипак није довољно за испашу и прехрану великог стада оваца и крава па смо се зато одлучили и на закуп, каже Дејан Мутавџић.
О приходима од овог великог пословног подухвата, Дејан каже да се највише исплати продаја јагњади коју обављају за познатог купца. Млеко и сир се много не исплате али се и то повремено прода на пијацама. – Зубином Потоку би била неопходна једна млекара која би вршила откуп млека и млечних производа. А нашој породици би био потребан и мањи трактор за све ратарске и сточаске послове, напомиње наш саговорник.
До септембра нова школа
У селу Дрен, у општини Зубин Поток, овог лета је положен је камен темељац за изградњу нове основне школе у Дрену. За мештане села, у коме живи 40 породица са исто толико деце, изградња нове школе је од великог значаја јер је стара школа у веома лошем стању. Камен темељац за изградњу нове школе, положен је у присуству председника Привременог органа општине Зубин Поток Срђана Вуловића и његових сарадника, директора школе, просветних радника, одборника, мештана села.
Необично за брдски крај, у овом селу се сваке године у овој школи очекује све више и више деце, односно по пет – шест ђака више за упис у први разред. Општина Зубин Поток и држава Србија брину о свом народу на овим просторима и о опстанку у овим крајевима и бољим условима за живот. Нова школа у изградњи је површине око 200 квадрата.
Село има и нову цркву Свете Тројице и парохијски дом које је саградио прота Радић Радићевић из ово села.
Насеље Дрен или како се у народу чешће изговара Дријен, налази се на јужним обронцима планинске лепотице Мокре Горе. Оивичено је висовима Курилом, Голешом на југу, и Вражјом Главом на северозападу. Засеоци носе називе према породицама које у њима живе: Радојевићи, Рашковићи, Радичевићи, Мутавџићи и Костовићи. Дрен је место које је на веома важном комуникацијском путу било у прошлости јер је преко његове територије водио пут преко превоја на Мокрој Гори, а који је повезивао Метохију, Ибарски Колашин и Рашку област.
Легенда: Нова школа у изградњи С.Ђукић

Подели на: