Најновије вести

Није изгласан Нацрт закона о заштити вредности борбе ОВК

У Скупштини Косова данас није изгласан Нацрт закона о заштити вредности борбе ОВК, јер је добио подршку само 35 посланика.

 

Посланици Покрета Самоопредељење и посланици Демократског савеза Косова нису данас гласали за Нацрт закона о заштити ратних вредности ОВК, преноси Љајми.

Само 35 посланика је гласало за усвајање тог закона, док је један био против.

Сви посланици ДПК присутни на седници гласали су за закон, посланици Алијансе за будућност Косова, НИСМА и посланици несрпских мањина.

Иако су седници присуствовали посланици Самоопредељења и посланици ДСК, они уопште нису учествовали у гласању, блокирајуц́и усвајање закона о заштити ратних вредности ОВК.

На Нацрт закона замерке су раније изнели и из амбасада САД, Немачке, Швајцарксе као и Канцеларије ЕУ и ОЕБС јер сматрају да се њиме угрожава слобода говора и права грађана.

Председник Србије Александар Вучић је поручио да Закон о заштити вредности борбе ОВК који приштинске власти планирају да усвоје, представља покушај да се Срби натерају да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

Иначе Законом се одређује и “институционална и грађанска обавеза за заштиту вредности борбе ОВК”, а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Представници Срба на Косову упозорили су раније да их брине најава гласања за Нацрт закона о заштити вредности борбе ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Подели на: