Најновије вести

Није сигурност у новцу и оружју већ у сили Божијој

У манастиру Грачаница прослављен празник  Благовести

 

 

Архијерејском литургијом у манастиру Грачаница прослављен је велики православни празник Благовести. Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије, а присуствовао јој је велики број верника из Грачанице и околине.

На Благовести светкујемо долазак Архангела Гаврила који је јавио Богородици благу вест да ће зачети од Дуга Светога и родити сина Божијег са именом Исус Христ – што значи Спаситељ. О значају празника окупљеним верницима у манастиру Грачаница беседио је владика Теодосије рекавши да су Благовести највећи догађај у историји рода људскога.

-Речи Светог Архангела Гаврила биле су најрадосније речи које је људско ухо могло да чује. Оно што су свети праведници, патријарси и пророци у Старом завету у роду израиљском очекивали, најављивали, да ће доћи Спаситељ да спасе род људски од греха и од смрти, то се догодило у овај час, на данашњи дан, и речи Светог Архангела прво су биле: ”Радуј се Марија”. Тај поздрав је најчешћи код хришћана. Иако имамо многе невоље у овом свету, иако страдамо истине ради, пута и правде Христове ради, хришћани се радују јер је Господ обећао вечно царство онима који њему служе, беседио је владика и наставио:

Живећи овај живот браћо и сестре, и ми треба да се угледамо на Пресвету Богородицу и на многе свете који су своју вољу подредили вољи Божијој. Да имамо веру у Господа и наду на спасење, да не сумњамо ниједног тренутка да ће нас Господ оставити и мајка Божија, већ да све што се са нама дешава у животу је у промисли Божијој. И оно што се претходно чини да није добро за нас, ако верујемо и ако се предајемо Богу и његовом светом промислу, то ће Господ окренути нама на добро, и то се стално догађа.

Владика Теодосије је у својој беседи верницима поручио да не смеју бити маловерни, него да буду попут оних светих који су се смирили, које је Господ узвисио и који су сами чинили чуда силом Божијом.

-Тако и ми да ходимо кроз овај живот. Да и ми чинећи добра дела у овом животу, имајући љубав према ближњима, да знамо да то није од нас него да је то сила Божија. И да нас Господ просвећује управо онда када смо немоћни и када своју вољу предамо вољи Божијој, онда је Господ са нама и онда смо најсигурнији. Не онда када се обезбедимо новцем, зидовима, бедемима, оружјем, и мислимо да смо сигурни у овом животу, већ онда када се обезбедимо силом Божијом са висине и када благодет Божија пребива у нама, тада смо најсигурнији и Бог нас тада избавља из најтежих ситуација, казао је владика рашко-призренски.

Празник Благовести прославља се ове године пете недеље Васкршњег поста – увек пада седмог априла – и разрешење је за све који посте да могу да једу рибу, уље и вино. Следеће разрешење је на празник Цвети.

М.Ч.

 

Подели на: