Најновије вести

Николић и Парлић у Манастиру Драганац на рукоположењу оца Христофора

Заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и помоћница директора Милена Парлић присуствовале су данас празнику Света Три Јерарха у манастиру Драганац, као и рукоположењу монаха Манастира Драганац оца Христофора.

 

 

Поред представника Канцеларије, овом црквеном догађају присуствовали су Викарни Владика Патријарха СПЦ Иларион, Епископ рашко-призренски Теодосије, као и велики број мештана Поморавског округа.

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је данас у манастиру Драганац на Косову и Метохији, у близини Гњилана, да српском народу на КиМ прети опасност да напусти своја огњишта и нестане са тог простора.

“Ми данас, који живимо на овим просторима, налазимо се у једној ситуацији, када многи окрећу главу од нас, многи пријатељи, многи народи. Сада, када су се надвили црни облаци над нама, наш је народ уплашен, преплашен, прети му опасност са свих страна. Не само једна опасност, него много њих, а она највећа јесте да нестанемо са ових простора, да одемо са свог огњишта”, рекао је владика, служећи свету архијерејску литургију за празник Света Три Јерарха у манастиру Драганац.

Како је рекао, нада лежи у Господу и оно што највише можемо да учинимо у овом тренутку јесте да служимо Господу.

“Да будемо сви једна душа, да будемо једно биће, једно срце, један ум у Господу нашем, не мимо њега. И онда смо тело Христово, онда смо најјачи, јер је Господ са нама. А ко ће против Бога? И то у данашњи дан када славимо Света Три Јерарха који су понаособ и сви заједно испунили те речи Божије. Нема ништа веће и нема ништа важније за нас него да се сабирамо у храмовима Божјим на светој литургији”, навео је владика Теодосије.

Према његовим речима, имајући љубав за Господа изнад свега и не бојећи се никога, живи и наша црква на овим светим просторима и ту црпи своју снагу, своју храброст и све оно, како каже, што је потребно да будемо и да останемо оно што смо увек били и што треба увек да будемо.

“Не да се уздамо у себе, не да се уздамо у људе и народе овога света. Све је то пролазно, све је варљиво. Да се уздамо у Бога и силу Божју. Онда када сматрамо да смо најслабији, да смо у највећој опасности, онда смо најсигурнији, браћо и сестре, јер је Бог близу нас. И онда ће нас Господ и заштитити, зато што у свему том, имајући смирење, препуштамо себе Богу. А Бог неће дозволити да његов народ пропадне”, истакао је владика Теодосије.

 

 

 

Подели на: