Најновије вести

Нордијски савет пример за повезивање на Западном Балкану

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са министарком спољних послова Краљевине Норвешке Ине Ериксен Сореиде, са којом је констатовао да билатералне односе карактерише развијен политички дијалог и велике могућности за развој економске сарадње.

 

Aлександар Вучић је захвалио на донацијама и развојној помоћи коју Норвешка пружа Србији и изразио интерес за сарадњу у новим пројектима, попут програма за младе предузетнике, који помажу економском расту и изградњи предузетничког духа.

Ине Ериксен Сореиде је у разговору пренела да су норвешке компаније, које послују на српском тржишту, задовољне условима и изразила очекивање да ће оне да буду пример другим инвеститорима, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

С обзиром на то да је за Србију један од кључних приоритета афирмација регионалне сарадње и јаче економско повезивање у региону, председник Србије нагласио је да искуство Нордијског савета, као јединственог примера јаке регионалне сарадње, може да послужи као пример за повезивање на Западном Балкану.

Разматрајући у разговору тренутну регионалну ситуацију, Вучић је објаснио разлоге застоја у дијалогу Београда и Приштине.

Поновио је да је Србија опредељена да кроз дијалог, уз посредовање ЕУ, нађе компромисно, обострано прихватљиво решење, али да је за наставак дијалога неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије.

Подели на: