Најновије вести

Норвешка и ЕУ донирале медицинску опрему Србији

Србија ће захваљујући донацији Норвешке и ЕУ добити 120 респиратора и 100 посебних монитора за борбу са ковидом19, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да је Србија спремна за евентуални други талас епидемије.

 

Он је, на примопредаји у магацину “Милшпеда”, рекао да данас стиже 50 респиратора и 100 монитора, као и да ће стићи касније још 70 респиратора.

“Србија се спрема већ за други талас, а овај магацин је данас најпунији. Србија је спремна, пошто смо успели себе да обезбедимо, али и другима да помогнемо”, рекао је Вучић и истакао да ништа од тога не бисмо успели да није било велике помоћи наших пријатеља.

Истакао је да ћемо имати много респиратора, као и кревета интензивне неге у будућости, по чему ће се мерити снага једног здравственог система.

Рекао је да ћемо бити потпуно опремљени за плућне, кардиоваскуларне, као и оноколошке болести.

Поносићемо се нашим здравственим системом у будућности, поручио је Вучић.

Такође, истакао је да ће Србија у будућности поред градње клиничких центара улагати развијати здравствени систем и да сва најбоља која опрема која је набављена неће остати у Београду, Нишу и Новом Саду, већ да ће бити распоређена у друге градове широм Србије.

Опрему ће добити градови попут Врања, Лесковца, Пирота, Прокупља, Зајечара, Бора, Јагодине, Ужица, Ваљевао…

Желимо да имамо неупоредиво виши ниво здраве заштите него до што смо имали до јуче, истакао је Вучић и захвалио ЕУ и Норвешкој на тој веома важној донацији.

Истакао је да постоји велики пријатељство између Србије и Норвешке као и српског и норвешког народа, које спаја сличан менталитет и емоције.

Вучић је додао да то пријатељство траје још од судбине наших интернираца у Норвешкој.

Захвалио је посебно амбасадору Норвешке у Београду са којим се, како кажем састао пре 45 дана, када је та земља обећала помоћ, а која је данас стигла.

Вучић је захвалио и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију на вредној донацији.

Председник је рекао да само заједно можемо да победимо бројне изазове који су пред нама током лета, али и много више током јесени и зиме.

Надам се да ћемо имати још овако добрих вести, додао је Вучић.

Подели на: