Најновије вести

Нова рунда дијалога Београда и Приштине о употреби динара, у току тројни састанак

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача одржава се у Бриселу, а главна тема је проналажење решења у вези са одлуком такозване централне банке у Приштини о употреби динара. У току је тројни састанак делагација Београда, Приштине и Европске уније.

 

 

 

Ово је седма рунда дијалога на којој се разговара о забрани употребе динара на КиМ.

До састанка долази након што је истекао прелазни период који је банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара на КиМ и након што су најавили да ће бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра.

Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је, уочи нове рунде дијалога, да ЕУ очекује да обе стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине одржана је 25. априла у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је тада да су разговори били тешки и напети, као и да су имали директне разговоре са приштинском страном.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак навео је да је на том састанку представио нови компромис за питање динара.

Подели на: