Најновије вести

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, одржан састанак Петковића и Лајчака

Одржан билатерални састанак између делегације Београда на челу са директором Канцеларије за Косово и Метохију, Петром Петковићем и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његовог тима. Главна тема израда Статута ЗСО.

 

 

Лајчак са главним преговарачем Приштине
Након састанка са делегацијом Београда, Мирослав Лајчак се састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

Како је раније најављено, после тог састанка могло би да дође до трилатералног састанка две делегације са европским специјалним изаслаником.

Завршен састанак Петковића и Лајчака, главна тема израда Статута ЗСО
Бриселу је завршен билатерални састанак између делегације Београда на челу са директором Канцеларије за Косово и Метохију, Петром Петковићем и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његовог тима.

Састанак је трајао дуже од два сата. Главна тема разговора била је израда Статута ЗСО.

Паралелно су одржани и засебни састанци експерата на којима се разговарало о несталим лицима и о енергетици.

Почео састанак делегације Београда са Мирославом Лајчаком
Бриселу је почео састанак делегације Београда коју предводи директор Канцеларије за Ким Петар Петковић и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Миросклава Лајчака.

У делегацији је и 18 експерата који су најбоље припремљени за разговоре о свим предвиђеним темама, о Статуту ЗСО, енергетици, несталима.

Лајчак ће најпре одржати билатералне састанке са делегацијама Београда и Приштине, након чега је предвиђен трилатерални састанак.

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ. Мирослав Лајчак ће најпре одржати билатералне састанке са делегацијама Београда и Приштине, након чега је предвиђен трилатерални састанак.

Предвиђени су разговори о Статуту ЗСО, енергетици, несталима.

Петар Петковић је раније, након састанка председника Александра Вучића и Мирослава Лајчака у Београду, изјавио да разговори о статуту ЗСО треба да дају одговоре на који начин ће се решити бројна важна питања која се односе на заједницу, а пре свега на који начин ће бити решена извршна овлашћења која ЗСО има, у складу са споразумима који су потписани 2013. и 2015. године.

“То се односи и на здравство и школство и просторно планирање и сва друга важна питања. Београд има пуно право да финансира све те институције кроз ЗСО”, истакао је Петковић.

Две стране су претходно биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ.

Подели на: