Најновије вести

Нова рунда дијалога Београда и Приштине – тема забрана употребе динара на КиМ

У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине. Очекује се да ће главна тема бити забрана употребе динара на КиМ. Портпарол ЕК Петер Стано најавио је одвојене разговоре са делегацијама и заједнички тројни састанак.

 

 

Дијалог Београда и Приштине наставља се данас у Бриселу, а очекује се да ће главна тема поново бити одлука приштинске централне банке да забрани употребу динара на Косову и Метохији.

Делегацију Београда, у којој се налазе бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је да ће бити одржан састанак на нивоу главних преговарача Београда и Приштине о питању динара, и навео да је планирано да састанак прати уобичајен формат дијалога.

Стано је објаснио да ће бити одржани одвојени састанци са две стране, првобитно са представницима Београда, а потом ће бити одржан тројни састанак.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак раније ове недеље изразио је очекивање да ће предстојећи разговори бити засновани на “врло конкретним идејама”, оцењујући да се током претходне рунде дијалога смањио јаз између страна.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача одржан је 18. априла у Бриселу, а Петковић је тада рекао да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење поводом једностране и насилне одлуке Приштине да се укине динар и платни промет Србије на КиМ, али да Приштина не жели да се пронађе решење.

Подели на: