Најновије вести

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, Вучић и Курти на састанцима у Бриселу

Председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састали се у Бриселу у оквиру нове рунде дијалога са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

 

Борељ и Лајчак завршили су састанак са Вучићем. У току је други билатерални разговор са Куртијем, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Вучић стигао у Брисел, почела нова рунда преговора
Одвојеним састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са шефом дипоматије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, почела је нова рунда преговора Београда и Приштине.

Вучића је, први пут, на улазу у зграду дочекао Борељ.

Према плану, прво се одржава састанак са делегацијом Београда, а затим са представницима приштинске делегације.

После тога је планиран заједнички, трилатерални разговор.

Једно од главних питања – како до легитимних градоначелника
На столу у Бриселу примена Споразума о путу ка нормализацији и анекса о имплементацији, постигнутих пре око пола године. Разговараће се и о текућим питањима, проблемима на северу КиМ, деескалацији, а једно од главних питања биће како доћи до легитимних градоначелника у четири српске општине на Северу, да ли петицијом, како то предлаже Приштина, или оставкама градоначелника, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је око девет часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са двојицом лидера, након чега ће уследити заједнички, трилатерални разговор, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).

На састанку ће, како је најављено, бити речи о примени Споразума на путу нормализације, као и о другим актуелним питањима.

На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто. Председник Србије рекао је да је представио извештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.

Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Космету.

Уочи наставка дијалога, Вучић је рекао да је о новим нападима на Србе на КиМ већ разговарао са Лајчаком. “Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим”, поручио је Вучић.

С друге стране, Курти каже да је телефоном разговарао са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром о, како је навео, потреби да се осигура несметана и брза имплементација Основног споразума и његовог анекса.

Ескобар је истакао да га Курти није уверио да је посвећен нормализацији, оценивши да би оставке албанских градоначелника на северу биле бржи пут до избора.

Подели на: