Најновије вести

Нова шанса за запошљавање младих

Програм “Моја прва плата”, у оквиру Националне службе за запошљавање, од јесени поново нуди прилику послодавцима да запосле младе људе и оспособе их за самостални рад

 

 

Директор покрајнске Националне службе за запошљавање Верица Ћеранић и градиначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић одржали су састанак са послодавцима из приватног и јавног сектора у општини Зубин Поток. Тема састанка била је подстицај запошљавања младих у овој општини у оквиру програма “Моја прва плата” Националне службе за запошљавање.

“Програм је намењен млађима од 30 година, са стеченим средњим или високим образовањем и без радног искуства. У оквиру програма позивамо друштвено одговорне послодавце који су спремни да дају шансу младим људима да стекну своја прва радна искуства, оспособљавајући их за самосталан рад на конкретним пословима, а према унапред утврђеном плану оспособљавања”, рекла је Ћеранићева.

Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и Привредне коморе Србије.

Циљ Програма је да се подстакне оспособљавање младих за рад као и запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму објављују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се млади оспособљавати за самосталан рад по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошљавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку.

“Програм „Моја прва плата“ има за циљ да се подстакне запошљавање младих и пружи подршку привреди у решавању проблема с недостатком кадрова. Први пут овај програм покренут је почетком године и већ имамо младе људе који су при завршетку оспособљавања за рад у предвиђених девет месеци. Сада следи нови конкурс и наредних девет месеци за нове младе кандидате”, истакао је градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић.

Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица и јавни сектор).

Младима средњег образовања обезбеђена је месечна новчана накнада у износу од 22.000,00 динара, док за оне високог образовања накнада износи 26.000,00 динара. Национална служба за запошљавање врши исплату средства директно лицима на оспособљавању, преко банке „Поштанска штедионица“ ад Београд, која ће за наведену намену отворити наменски текући рачун лицима, без наплате трошкова одржавања рачуна. Доприноси за случај повреде на раду и професионалне болести се уплаћују у складу са законом. Поред износа који исплаћује Национална служба за запошљавање послодавци могу да исплате и додатна средства.

Оспособљавање за рад траје девет месеци, а распоред пријава, почетак конкурса, реализација програма и остале информације у вези са њим налазе се на сајту Националне службе за запошљавање  http://www.nsz.gov.rs . .

Јована Цветнић

Подели на: