Најновије вести

Нове мере владе у Приштини, полицијски час од 22.00 до 05.00

Влада у Приштини одлучила је да од данас до 18. априла уведе полицијски час, као један од облика спречавања ширења коронавируса, а међу мерама су и затварање ресторана и тржних центара.

 

Све особе, укључујући оне са дозволама за привремени или стални боравак на Косову и Метохији, који долазе из високо ризичних подручја према службеној листи ЕЦДЦ, морају да имају негативан пи-си-ар тест за ковид 19 урађен у последња 72 сата, а у супротном морају да се самоизолују седам дана, саопштено је из владе. Ова одлука ће се примењивати реципрочно, што значи да не важи за житеље централне Србије.

За транзит преко аеродрома или копнених пунктова дозвољено задржавање на Косову је од три до пет сати. Превозници су дужни да се придржавају међународног транспортног протокола за заштиту од ковида 19.

Грађанима ће бити дозвољено кретање од 05.00 до 22.00. У време полицијског часа кретање ће бити дозвољено само хитним здравственим случајевимаа. Ресторанима ће бити дозвољено да пружају услуге за понети и да продају наручену храну, без задржавања наручилаца. Студентски домови и мензе су затворени до 18. априла.

У јавним и приватним институцијама обавеза је појављивања на послу само за особље које обавља основне услуге. Обавезно је ношење маске која прекрива нос и уста.

Све јавне и приватне институције предуниверзитетског образовања (од 12. априла до 18. априла) и све јавне и приватне универзитетске институције од (6. априла до 18. априла) дужне су да организују на мрежи све наставне активности.

Предшколске установе и даље нормално раде, поштујући мере и препоруке против ковида 19. Такође, свим јавним и приватним институцијама свих нивоа образовања забрањено је организовање ваннаставних активности, као што су екскурзије, групне шетње, разне забаве наставног особља или ученика, односно студената.

Корисници социјалних давања и пензијских шема ослобођени су од редовног појављивања у надлежним канцеларијама ради доказивања својих права.

Забрањена су сва окупљања са великим ризиком од ширења заразе, са више од 10 особа. Сахране су дозвољене само уз учешће уже породице.
Покривеним тржним центрима је забрањен рад, изузев основних услуга у њима, као што су прехрамбене продавнице, пијаце и апотеке.

У отвореним тржним центрима делатност је дозвољена поштујући мере и препоруке за контролу, превенцију и борбу против пандемије. Затворени маркети хране дужни су да истовремено утврде максималан број потрошача према правилу – једна особа на осам метара квадратних. Маркети су дужни да на улазу истовремено означе максималан број дозвољених потрошача.

У хотелима и сличним смештајима служење пића и хране је дозвољено само у собама. Забрањена је делатност јавних сточних пијаца и пијаца за возила. Јавни превоз сме да саобраћа користећи до 50 одсто капацитета.

У последње две недеље на Косову и Метохији забележено је 11.577 позитивних случајева и 150 преминулих.

Подели на: