Најновије вести

Нови кров над главом за 82 породице у Косовској Митровици

У северној Косовској Митровици млади брачни парови, вишечлане породице и социјално угрожена лица – 82 породице, добиле су кров над главом. Изградњу седам стамбених зграда финансијски су помогли Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију. Решења о додели станова уручена су им пред сам крај прошле године.

 

У један од станова за младе брачне парове уселила се четворочлана породица Бањац. Стан од 63 квадратна метра налази се у насељу Црвени сигнал у центру Косовске Митровице.

“Решили смо један велики проблем, стамбено питање. Живели смо у албанском стану, плаћали смо кирију. Нисмо били у могућности да то стамбено питање решимо, не знам, неким кредитом или тако нешто”, каже Драшко Бањац из Косовске Митровице.

Нови стан ће добити и Сенка Тошић. Старатељ је тринаестогодишњем Илији Здравковићу који је слеп од рођења. Мајка га је оставила на прагу Сенкине адаптиране гараже када је имао свега пет месеци.

“Много нам значи за његов бољи живот, јер ово је гаража. Хладно је, има влаге. Сутра када мене не буде било, он ће имати кров над главом”, истиче Сенка Тошић, старатељка.

До краја марта биће завршене и још две стамбене зграде у насељу Црвени сигнал. У један од станова уселиће се шесточлана породица Стојковић.

“Ово је још један од разлога да живимо и останемо овде у Косовској Митровици. И овом приликом бих се захвалио свима који су омогућили мој бољи и даљи живот овде на Косову и Метохији”, наглашава Саша Стојковић из Косовске Митровице.

До сада је на северу Косова и Метохије стамбено збринуто око 500 породица.

“Косовска Митровица је градилиште, али пре свега чврст опстанак на простору Космета огледа се кроз ту постојаност, градњу и одлучност младих људи да овде живе и стварају породицу”, наводи Александар Спирић, председник Привременог органа Косовске Митровице.

У 2020. години у Косовској Митровици биће изграђено 10 стамбених зграда за младе брачне парове, вишечлане породице и социјалне категорије становништва.

Подели на: