Најновије вести

Нови перформанс због такси у Приштини, лутке са ликовима Куртија и Брнабићеве

Косовски премијер Аљбин Курти негативно је одговорио на захтеве САД за хитно укидање такси на српске производе, преносе приштински медији и додају да ће то имати велике последице за Косово. Испред зграде владе у Приштини присталице Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја одржале су перформанс против укидања такси.

 

Амерички извори портала Експрес навели су да ће крајем недеље Ричард Гренел, амерички посредник у дијалогу размотрити даље кораке уколико Куртијева влада до тада не укине таксу.

Како Екпрес сазнаје Курти је већ негативно реаговао на захтеве Американаца.

Не зна се тачно шта ће Америка урадити, али суспензија инвестиција и укидање помоћи које САД пружају Косову 20 година могу бити неке од мера.

Исти извори су за Екпрес рекли да су САД очајне због ДСК-а, који није убрзао извршење обавеза око договора и координације са САД у вези са укидањем таксе.

Од Куртија је из више западних центара затражено укидање таксе, укључујући америчког државног секретара Помпеа.

У међувремену је одложена седница косовске владе, али не због неслагања коалиционих партнера око укидања таксе на српске производе, како је првобитно било јављено, већ због недовршеног пратећег материјала.

Истовремено, испред зграде владе присталице Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја одржали су перформанс против укидања такси.

Симболично су поставили лутке са ликовима Аљбина Куртија и Ане Брнабић и поставили натписе “Аљбине, да ли Србија пролази или не пролази” и “Народ не заборавља, Србија не пролази”.

Подели на: