понедељак, 20. фебруара 2023. | 07:41
Најновије вести

Новим косовским јунацима помен за вечно сећања

Положени венци у Лепосавићу на споменике страдалима поводом 22-е годишњице бомбардовања

 

Венце су положиле делегације Скупштине општине, породица страдалих на Косову и Метохији у ратној 1999-ој години и чланови Удружења ратних ветерана.
Лепосавић, 24. Марта- Време пролази, али сећања су жива и трајаће вечно, овим речима обратио се окупљенима крај споменика страдалима у центру Лепосавићау, протојереј Миломир Влашковић, који је и служио помен страдалим борцима у ратним дешавањима те 1999-е године на простору Косова и Метохије. Поводом ове тужне годишњице, пред око стотинак окупљених градјана, медју којима су били основци и средњошколци из Лепосавића, који нису ни били роени тада, Влашковић је рекао да рат још није окончан.

– Пре двадесет две године бомбаровање је започето, завршено није, али охрабрује молитва деце коју Господу узносе, да нам Господ, отац наш небески, да снаге, да ове жртве и ово страдање, које се никада завршило није, да изадје нашем народу на добро, а ми на крају крајева увек чекамо Христа, а не боље време. За нас је увек право време, казао је протојереј Влашковић.
На овом скупу млади Лепосавића развили су транспарент ”Сећања на жртве НАТО агресије”, као опомену да се преноси ова порука да се никад не понови, али и не заборави.
У име породица страдалих, нових косовских јунака, како су их овде назвали, венац на споменик положила је и делегација родбине и пријатеља страдалих и делегација Удружења ратних војних ветерана.
Љубиша Благојевић, у име Удружења ратних ветерана, казао је да је општина Лепосавић поднела велике жртве у ратним дешавањаима и током бомбардовања, и да је наша дужност да се сваке године сећамо палих жртава, јер они су дали оно најдрагоценије свој живот, да ми и наши потомци живе слободно.
И после двадсет две године, живо је сећање на страхоте бомбардовања, на сва страдања и ожиљке НАТО бомбардовања са којима се и данас суочавамо. Велике жртве поднела је тада и наша општина, дала је најбоље јунаке наше, нове косовске јунаке, а наша обавеза је да их се сећамо , да пренесимо на нове генерације, на ову децу, која се тада нису ни родила, да се никад не заборави шта се те 1999-е године десило, али и да уздигнемо и да градимо нашу Србију, а да се овакво зло никада и никоме више не деси, казао је Зоран Тодић, председник Привременог органа и градоначелник Лепосавића.
Венци на споменике страталима на Косову и Метохији током ратних дешавања 1999-е године, положени су и у Лешку и Сочаници. В. Вукојевић

Подели на: