Најновије вести

Ново Брдо- златни град

У црквеној порти цркве Успеније Пресвете Богородице у новобрдском селу Бостану одржана манифестација.

 

У црквеној порти православне цркве Успеније Пресвете Богородице у селу Бостану на територији општине Ново Брдо, 27. септембра одржана је културна манифестација под називом „Ново Брдо“ златни град.Том приликом речено је да је манифестација први пут установљена 2005.године , поводом обележавања 550 година од пада Новог Брда под тутску власт , великог привредног и културног средишта средњевековне Србије. Манифестацију су својим присутвом и пригодним културно-уметничким програмом увеличали чланови националног ансабмла „Венац“ из Грачанице и народни појац, Драган Филић из села Плавица, као и песник и културни посленик из Грачанице, Ратко Поповић.Он је уједно и један од организатора манифестације испред Културно Просветене Заједнице Косова и Метохије. Поред казивања својих стихова, Ратко Поповић је присутне подсетио на значај и величину коју је средњевековно Ново Брдо имало.Он је такође подсетио да се је Крстовдан празнује као дан општине Ново Брдо.

Манифестацији је поред великог броја грађана присутвовао и игуман манастира Драганца, задужбине цара Лазара архимандрит Илирион Лупуловић и монаштво ове светиње.Обраћајући се присутнима игуман Илрион је такође истакао значај средњевековног Новог Брда са становишта српске духовности пре свега, тим пре како се чуло јер се на овој територији налазе остаци великих православних светиња, укључујући и митрополијски храм Светог Николе, подно остатака ондашње тврђаве Ново Брдо.Он је уједно Србима у Новом Брду пожелео све најбоље поводом великог православног празника, Крстовдана, који се празнује 27.септембра.

Манивестацију су својим присутвом такође увеличали и чланови невладине организације „Ред змаја „ из Грачанице, преставивши се презуентацијом средњевековних борилачким вештинама у неколико сегмената и средњевековном ношњом српских витезова.

У организовању манифестације „Ново Брдо-златни град“ учествовали су: Кулурно просветна заједница Косова и Метохије, Општина Грачаница и центар културе у Шилову под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

С.И.

Подели на: